Vyhlídkový val pro pozorování letadel u obce Kněževes se ve čtvrtek 6. října zaplnil letovými fanoušky a nadšenci, kdy dosedaly první letadla se zahraničními státníky. Některé stroje tu byly k vidění poprvé. Nadšenci netrpělivě očekávali, zda v Praze například uvidí létající palác tureckého prezidenta Erdogana. Erdogan namísto luxusního Boeingu 747-8 v hodnotě téměř 11 miliard korun, přiletěl v o něco levnějším stroji, a to v obřím Airbusu A330-200 v národních barvách a v hodnotě pouhých 7,5 miliardy korun.

V Airbusu přiletěla i britská premiérka Liz Trussová. Podle leteckého publicisty Rostislava Kopeckého bylo přistání britského letounu nejzajímavější. „Britskému pilotovi pravděpodobně fouklo, nad dráhou udělal až průlet, a dosedal až za hranicí touch downu normálně,” uvedl pro TV Nova.

Například francouzský prezident Emmanuel Macron zvolil ke své cestě na supersummit v Praze jen malý letoun Falcon X. Ten je sice menší, ale luxus na palubě nepostrádá.

Na svou cestu z Bratislavy do Prahy zvolil i slovenský premiér vládní speciál Airbus A319-115 CJ, který před před 6 lety Slovensko pořídilo za 42 milionů eur.

Video
Video se připravuje ...

Setkání státníků v Česku: Podívejte se, čím na pražské letiště přiletěli TN Nova Official

Fotogalerie
8 fotografií