O problémech s nízkými lavičkami informoval jako první server TN.cz. Na takový přístřešek s nízko umístěnou lavičkou narazíte například na zastávce tramvaje v pražské Libni. „Tam si někteří senioři raději postojí, než aby absolvovali namáhavé sedání, a ještě bolestivější vstávání z neobvykle nízko umístěné lavičky,“ uvádí TN.cz.

Lavičky ocení hlavně děti, které nohama pohodlně dosáhnou až na zem. „To je tak pro bezdomovce, aby nepadali z velké výšky,“ kritizovali lidé. „Je to hrozný, nepraktický," přidávali se další. Na jiných zastávkách to je zase naopak.  

Jak to město vyřeší?  

O nízkých lavičkách ví už i na magistrátu. Pražský radní Jan Chabr (TOP 09) ubezpečuje, že společnost, která lavičky dodává, už pracuje na řešení. „Byl jeden daný prototyp, nyní, jak jsou umisťovány do terénu, se ukazují některé nedostatky,“ komentuje radní.    

Na zastávce MHD Velká Ohrada byl otevřen 9. prosince 2021 první nový přístřešek, jež začala měnit městská společnost Technologie hl. m. Prahy. V roce 2023 by mělo být v metropoli přes 690 nových zastávek. Celkem za výměnu přístřešků město zaplatí až 835 milionů korun.

Na zastávce v pražské Libni umístili v novém přístřešku MHD lavičky tak nízko, že se z nich špatně zvedá.
Autor: Reprofoto TV Nova Official

Fotogalerie
13 fotografií