Koncem srpna uspořádalo koalice SPOLU v čele s kandidátem na primátora Bohuslavem Svobodou (ODS) tiskovou konferenci o nevýhodném prodeji pozemků v Lysolajích. Celá kauza začala už v roce 2012, kdy tehdejší starosta Lysolají, dnes obviněný v kauze Dozimetr Petr Hlubuček požádal hlavní město o svěření pozemků v Lysolajích do správy městské části s tím, že na pozemcích o rozloze více než 40 tisíc metrů čtverečních plánuje postavit čtyřpodlažní domov pro seniory a jako strategického partnera si vybírá firmu AG Development, která vlastní i některé okolní pozemky. Svěřené pozemky nakonec byly prodány developerské firmě Dalavrien ze skupiny Landia za sto milionů korun. Praha tak podle odborných posudků přišla nejméně sto milionů korun.

Sponzorské dary

„Za zmínku bezpochyby stojí i okolnosti samotného prodeje, kdy MČ Lysolaje nevypsala žádné výběrové řízení a pozemky prodala společnosti Dalavrien. Znalci privatizací této náhodě říkají „kouzlo exkluzivity“ – tedy, že se nekoná soutěž, ale rozhodnutí o prodeji musí být zdůvodněno. V tomto případě byl důvodem fakt, že společnost DALAVRIEN už vlastní sousední pozemek. Nutno dodat, že tento pozemek získala krátce před transkakcí od AG development, která má stejného majitele jako firma bpd partners. Přitom bpd partners, její podřízené firmy a její manažeři jako fyzické osoby sponzorují hnutí STAN a Prahu Sobě,“ uvádí SPOLU v tiskové zprávě.

Lídr Prahy Sobě Jan Čižinský ale jakékoli nařčení ze střetu zájmů odmítá. Znovu opakujeme: pozemky skončily u společnosti Landia, která je sponzorem TOP09.  Fakt, že nás podpořila skupina BPD je všeobecně známý, údaj je na transparentním účtu, takže SPOLU právě objevilo Ameriku. Všechny dárce transparentně uvádíme právě proto, aby nemohly vzniknout jakékoliv pochybnosti. SPOLU tedy před volbami vymýšlí naprosto nesmyslné konstrukce a o to nepochopitelnější, že pro hlasoval i čelný kandidát SPOLU Jan Wolf. Je to zkratka úplná hloupost. Naši sponzoři nás podporují právě proto, abychom vymetli korupci v celé Praze, stejně jako jsme to udělali v Praze 7, uvedl pro Blesk Čižinský.

A co Džbán?

Čižinský v souvislosti s prodejem pozemků v Lysolajích upozornil i na okolnosti prodeje pozemků v areálu koupaliště Džbán, které jsou si podle něj velmi podobné. Při směně se státem měla pozemky podle dříve podepsaného memoranda získat bezúplatně Praha, nakonec šly ale do dražby, kde je koupila společnost Molepo za 54 milionů. Jeden z akcionářů firmy Molepo je i energetický expert pražské ODS Vladimír Schmalz, dříve šéf fúzí a akvizicí ČEZ, pak šéf výboru pro územní rozvoj pražského zastupitelstva. Areál koupaliště je nyní zavřený údajně kvůli nevyhovujícímu stavu. Firma ale zároveň žádá pražský magistrát, aby změnil územní plán a z nezastavitelných pozemků se staly parcely.

Po případné změně územního plánu na stavební by ty pozemky měly cenu v miliardách. V téhle části Prahy dneska stojí metr stavebního pozemku klidně 20-40 000 korun. Stonásobný zisk? Kdo z nás to má? A k tomu zisk z bytů, které by se na pozemcích postavily,“ uvádí Čižinský. „Okolnosti prodeje pozemků v Lysolajích až nápadně připomínají ty okolo koupaliště Džbán. Kamarádi koalice SPOLU koupí pozemky a na nich staví lukrativní vily a byty,“ uzavírá Čižinský

Fotogalerie
14 fotografií