Čižinský letos v únoru mimo jiné uvedl, že politici ODS Zajíček a pražská zastupitelka Alexandra Udženija nechali tehdy prodat pozemky v okolí koupaliště Džbán soukromé firmě. Podle Zajíčka jsou Čižinského výroky v této věci nepravdivé. Kritiku už dříve ostře odmítla i Udženija. Lídr Prahy Sobě dnes sdělil, že předžalobní výzvu odmítá a dál trvá na tom, že politici ODS tehdy mohli pozemky získat pro město.

Zajíček po Čižinském žádá omluvu mimo jiné za příspěvek s názvem "Džbán = Čapí hnízdo pražské ODS", který lídr Prahy Sobě na svém facebooku zveřejnil 22. února. V něm Čižinský uvedl, že zástupci ODS, Zajíček tehdy jako náměstek na ministerstvu financí a Udženija tehdy jako pražská radní pro majetek, porušili memorandum ze září 2011, podle něhož měly pozemky v majetku likvidovaného státního podniku Pražská kanalizace a vodní toky připadnout Praze. "Je naprosto skandální, že dva lidé z ODS, kteří se měli postarat, aby státní pozemky nekoupili spekulanti, ale dostalo je hlavní město, nedělali svou práci. Že pozemky nechali prodat firmě svých spolustraníků," uvedl tehdy Čižinský na sociálních sítích.

Podobně se Čižinský vyslovil i na zasedání pražského zastupitelstva 25. února. Řekl, že město podle něj mělo v době prodeje pod vedením ODS opakovaně možnost pozemky získat do vlastnictví, ale nevyužilo ji. Zajíček následně popřel tvrzení, že se pozemky u Džbánu prodaly jakkoliv nestandardně. Podobně se vyjádřila i Udženija.

Zástupci pražské ODS v minulosti odmítli i tvrzení, že pozemky koupila firma jejich spolustraníka Vladimíra Schmalze. Člen ODS Schmalz, který je v současnosti spolumajitelem firmy Molepo, uvedl, že podíl ve firmě Molepo koupil až v roce 2019, tedy několik let po prodeji pozemků u koupaliště Džbán.

Areál u Džbánu vydražila v roce 2012 firma Molepo za zhruba 53 milionů korun. Na těchto pozemcích podél Evropské ulice v Praze 6 chce Molepo stavět bytové domy. Firma také na začátku roku ohlásila uzavření koupaliště Džbán s odůvodněním, že areál je v havarijním stavu a že bez výstavby nemá peníze na jeho rekonstrukci. Požadovanou změnu územního plánu, která je pro výstavbu potřebná, nicméně zastupitelstvo hlavního města na svém zasedání 25. února zamítlo. Zastupitelé pověřili radu jednáním s majiteli o pozemcích s cílem, aby město mohlo samo zajistit rekreační funkci území kolem nádrže.

Fotogalerie
5 fotografií