Pořadatelé očekávali, že na akci přijdou desetitisíce lidí. Policie odhadla počet účastníků demonstrace na 70 000, akce, která trvala tři hodiny, se obešla bez vážnějších problémů, uvedl mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Mnozí demonstranti si přinesli české vlajky, někteří také bubny a transparenty s nápisy jako třeba Na každou svini se vaří voda nebo Ukrajincům pomyšlení a nám dva svetry. Drželi hesla proti EU, NATO, premiérovi Petru Fialovi (ODS), Zelené dohodě pro Evropu a odmítavému postoji vlády vůči Rusku. Policie odkláněla dopravu z horní části náměstí, magistrála byla průjezdná. Za ní na schodech Národního muzea stálo několik desítek odpůrců demonstrace s velkou vlajkou NATO a EU.

Pořadatelé uvedli, že pokud vláda nepodá demisi do 25. září, vyhlásí nátlakové akce. Další protest plánují 28. září. „Požadujeme okamžitou demisi vlády,“ uvedli pořadatelé. „Požadujeme zřízení dočasné vlády odborníků a vypsání předčasných voleb. Pokud vláda nepodá demisi do 25. září, na celorepublikové demonstraci vyhlásíme právo na odpor podle Ústavy ČR a vyhlásíme nátlakové akce. Už nyní jednáme s odbory, podnikateli, zemědělci, starosty, dopravci a dalšími organizacemi na vyhlášení stávky,“ varovali.

Podle premiéra Petra Fialy demonstraci svolaly síly, které se hlásí k proruské orientaci, mají blízko k extrémním pozicím a jsou proti zájmům ČR. „Je jasné, že ruská propaganda a dezinformační kampaně se objevují na našem území opakovaně a někdo jim prostě podléhá,“ řekl Fiala novinářům v Líbeznicích u Prahy, kam přicestoval v rámci kampaně před komunálními volbami.

Dodal, že každý má právo vyjádřit své postoje a demonstrovat. „Interpretace událostí, které jsem já měl zatím možnost vidět, ukazují na silně proruské postoje, a podle mě to neodpovídá tomu, co jsou zájmy České republiky a našich občanů,“ doplnil Fiala.

Ministr vnitra Rakušan uvedl, že bere vážně obavy lidí, kteří na demonstraci přišli. „Proto pracujeme na řešeních, která strach lidí z budoucnosti zmírní. Ta řešení ale neleží v příklonu k Putinovu Rusku, v tom se s řečníky neshodnu,“ uvedl vicepremiér. Zároveň varoval, že je třeba nedopustit rozdělení veřejnosti. „Rozkol společnosti je jeden z cílů hybridní války, které čelíme,“ napsal Rakušan na twitteru.

Video
Video se připravuje ...

Ptám se, pane premiére: hnutí STAN a další potíže Vera Renovica, Lukáš Červený

Fotogalerie
13 fotografií