Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Rekonstrukce náměstí, nové sportoviště, podzemní parkoviště. Jak vypadá budoucnost Žižkova?

/
  • Vizualizace rekonstrukce bytového domu v Blahoslavově ulici
    26. září 2022 ● 05:15

    Deset žižkovských projektů, které v následujících letech budou realizovány představila radnice Prahy 3 pomocí venkovních panelů na náměstí Jiřího z Poděbrad. Rekonstrukce Tachovského náměstí, nové podzemní garáže, pečovatelské centrum nebo například nová mateřská škola. To vše je připravené a nyní projekty jen čekají na realizaci. Pro Blesk některé z nich představil končící starosta Jiří Ptáček (TOP 09).

  • 1.

    Rekonstrukce náměstí Jiřího z Poděbrad

    Vizualizace projektu náměstí Jiřího z Poděbrad
    Autor: Praha 3
    O rekonstrukci náměstí Jiřího z Poděbrad se mluví již téměř 20 let. Její dotažení už má reálné obrysy. Na rekonstrukci se podílí jak magistrát, tak městská část. „Troufnu si říct, že tato plocha je celopražského významu, ať už kvůli lokaci, konání různých akcí a festivalů a v neposlední řadě například farmářským trhům,“ říká starosta Ptáček.

    Při rekonstrukci zde bude zasazena více než stovka nových stromů, prostor před zdejší školou se upraví potřebám dětí, řada úprav zde vzešla z námětů veřejnosti. Zachován bude vodní prvek v podobě fontány a přibudou další, hlavně na dětském hřišti, které se sem s rekonstrukcí také vrátí. V současnosti již probíhají práce na bezbariérovém přístupu k metru a rekonstrukce na tuto stavbu naváže, zahájení je naplánováno na příští rok.

  • 2.

    Rekonstrukce bytových domů v Táboritské, Kubelíkově a Blahoslavově ulici

    Vizualizace rekonstrukce bytového domu v Táboritské ulici
    Autor: Praha 3
    V těchto místech byly před revolucí strženy starší původní žižkovské činžovní domy, které v osmdesátých letech nahradily domy panelové. Po třiceti letech jsou nyní ve stavu, kdy žalostně volají po rekonstrukci. Blahoslavova již čeká na dokončení, v plném proudu je rekonstrukce panelového domu táboritská a dům v Kubelíkově čeká na výsledek soutěže.

    „Pro veřejnost jsou zajímavé rekonstrukce domů zejména v Táboritské a Kubelíkově, jelikož společně s hotelem Olšanka tvoří takové náměstí a je to jedním z přirozených center městské části,“ říká Ptáček. Rekonstrukce je proto zaměřená na spodní parter, který v současnosti působí přinejmenším odstrašujícím dojmem. Vznikne zde prostor pro řadu provozoven, zlepší se statická bezpečnost a prodlouží se tak životnost těchto staveb. Dokončení je naplánováno na konec roku 2023.

  • 3.

    Podzemní garáže na Vinohradské třídě

    Vizualizace podzemních garáží na Vinohradské třídě
    Autor: Praha 3
    Opravy se dočká také garážový komplex na Vinohradské třídě. „Garáže zde byly postaveny snad už za první republiky, zajímavostí je, že původně součástí těchto garáží byla i čerpací stanice, která byla úplně dole, to je při dnešních bezpečnostních předpisech naprosto nemyslitelné,“ doplňuje starosta o zajímavost. Nový návrh počítá se zatravněnou zelenou střechou, která dokáže zadržet dešťovou vodu do retenčních nádrží a díky tomu se i sama zavlažovat. Vznikne 70 parkovacích míst pro automobily a 15 pro motocykly, stavět se začne koncem tohoto roku a hotovo by podle plánu mělo být během roku a půl.

  • 4.

    Sportoviště na Pražačce

    Vizualizace skateparku na Pražačce
    Autor: Praha 3
    Po nedávno otevřeném basketbalovém hřišti v tomto areálu přišla řada na skatepark. Ten bude zakomponován mezi ostatní sportoviště a vzájemně se budou doplňovat. „Město je potřeba vybavit také rekreačními prvky pro dospívající mládež, ty už na klouzačky nepůjdou, proto jsme se začali zabývat projekty i pro tuto věkovou skupinu,“ vysvětluje Ptáček. Po skateparku budou následovat beach volejbalová hřiště a zázemí pro celý areál. Stavba by měla být zahájena koncem roku a trvat by měla krátce přes rok.
  • 5.

    Dům sociálních služeb Pod Lipami

    Vizualizace pečovatelského domu Pod Lipami
    Autor: Praha 3
    Na místě technicky zastaralého ošetřovatelského domova vznikne nové moderní zařízení, které bude poskytovat pobytovou péči 50 klientům, denní stacionář i další navazující služby. Toto zařízení bude vybaveno pro klienty vyžadující stabilní péči, tedy oproti klasickým pečovatelským domům bude disponovat nadstandardní vybavení umožňující intenzivnější péči. S realizací se počítá v letech 2025-2027.
  • 6.

    Mateřská škola v Jeseniově ulici

    Vizualizace mateřské školy Jeseniova
    Autor: Praha 3
    Na místě původní mateřské školy, která musela kvůli narušené statice být uzavřena a zbourána, vyroste nová školka až pro 150 dětí. „Školka byla postavená někdy v 60. letech na poměrně nekvalitních základech. V důsledku kolísání spodních vod došlo k tomu, že nám školka jednoho dne praskla. My jsme se ji tehdy snažili zachránit, ale nebylo to možné,“ vypráví starosta. Nová školka by měla stát v roce 2024 a její stavba vyjde na 90 milionů korun.
  • 7.

    Tachovské náměstí

    Vizualizace rekonstrukce Tachovského náměstí
    Autor: Praha 3
    Stavební firma zde již zahajuje své úkony a začne Tachovské náměstí přetvářet v důstojný veřejný prostor, který má zatraktivnit okolí Vítkova a usnadnit k němu přístup. Prostor bude vyrovnán do roviny, celá plocha se více otevře a také zezelená. I zde bude dlažba, která umí zachytit vodu a uchovat pro užitkové potřeby. Zachována bude také historická pumpa na vodu.
    Video
    Video se připravuje ...

    Praha 3 představila novou vizuální identitu včetně nového loga. Jak se vám líbí? (2020) ÚMČ Praha 3, Petr Koll

    Fotogalerie
    38 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 1

panda82: špatně, je tam jiný mezek, pardon mozek

(26. 09. 2022 09:32)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy