Server Novinky.cz uvedl, že dle důvěryhodného justičního zdroje Hlubučkův obhájce v posledních dnech intenzivně jednal s Adamem Borgulou, státním zástupcem, který kauzu Dozimetr dozoruje. Jednání se týkala právě propuštění z vazby. „Jde o odpadnutí důvodů koluzní vazby a případné nahrazení nějakou zárukou, ať už kaucí, odevzdáním pasu, pravidelnými návštěvami probačního úředníka apod. Padl určitý návrh, na který buďto obhajoba přistoupí, anebo ne,“ cituje server svůj zdroj. 

Hlubuček byl opravdu v úterý v podvečer propuštěn na svobodu, kde na něj čekala řada novinářů. Na jejich dotazy však bývalý primátorův náměstek odmítl odpovídat. „Bez komentáře. Přestaňte mě obtěžovat,“ řekl Hubuček směrem k novinářům a snažil se dostat z jejich blízkosti. V podvečer Hlubučkův advokát Lukáš Trojan ČTK sdělil, že detaily propuštění nebude blíže komentovat.

Propuštěn byl už v pondělí i Matej Augustín. Podle serveru Seznam Zprávy nyní pominul důvod, proč byl Augustín kvůli vyšetřování ve vazební věznici. Tedy, že by mohl ovlivňovat dosud nevyslechnuté svědky. Mužovo propuštění potvrdil serveru jeho advokát Tomáš Gřivna.

Kauza kolem ovlivňování zakázek DPP se dostala na veřejnost v polovině června po policejním zásahu, při kterém kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu prohledali mimo jiné prostory na pražském magistrátu včetně Hlubučkovy kanceláře či v budovách dopravního podniku a Všeobecné zdravotní pojišťovny. Policisté tvrdí, že organizovaná skupina systematicky obsadila klíčové pozice v dopravním podniku tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat různá výběrová řízení s cílem získat od vítězných firem úplatky.

Obvinili celkem třináct lidí, pět z nich policisté poslali do vazby kvůli útěku nebo ovlivňování svědků, mezi nimi právě Hlubučka či zlínského podnikatele Michala Redla, jenž měl být hlavou celé skupiny. Policie tvrdí, že organizovaná skupina obviněných systematicky obsadila klíčové pozice v DPP tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat různá výběrová řízení s cílem získat úplatky.

Hlubuček po svém zatčení rezignoval na funkci náměstka primátora a člena dozorčí rady DPP, odvolán byl i z pozice starosty Lysolají. Pozastaveno mu bylo rovněž členství ve STAN a odstoupil z kandidátky do podzimních komunálních voleb. Kauza vedla i k rezignaci ministra školství Petra Gazdíka (STAN), který byl s Redlem v kontaktu. Gazdík jakoukoli spojitost s případem odmítl.

Video
Video se připravuje ...

Exnáměstka Hlubučka pustili v úterý 30. srpna z vazby Aktu.cz

Fotogalerie
75 fotografií