V sobotu kolem půl desáté dopoledne muselo několik hasičských jednotek vyjet k požáru střechy Ústřední vojenské nemocnice v pražských Střešovicích. Požár o velikosti 15x30 metrů zachvátil střechu pavilonu A. 

„Jedná se o požár podkroví, nasazena je výšková technika a několik vodních proudů, z toho 2 vnitřkem, zasažen je pavilon A5 (neurologie - částečně ambulantní a částečně lůžková část). Všechny osoby jsou mimo pavilon," informovali hasiči na Twitteru.

Po necelé hodině zásahu hasiči evakuovali i lůžkovou část pavilonu. „Byla evakuována i lůžková část pavilonu. S ohledem na počet jednotek na místě byl vyhlášen zvláštní stupeň poplachu," sdělili hasiči. Zároveň se jim podařilo zkrotit plameny. „Podařilo se nám zastavit plamenné hoření. Dohašujeme část střechy. Evakuováno bylo 40 až 50 osob, a to včetně lékařů a ambulantních pacientů, kteří budovu opustili sami., nikdo nebyl zraněn.“

Po dvou hodinách od příjezdu již hasiči dohašují část střechy levého křídla pavilonu A. Nemocnice patří armádě, vyšetřování si proto převezme vojenská policie a vojenský požární dozor. O příčinách a výši škod hasiči ani policisté proto nechtěli spekulovat. Na místě zasahovalo 17 profesionálních i dobrovolných jednotek, byl vyhlášen zvláštní stupeň poplachu. „Šetření požáru řeší vojensky hasičský vyšetřovatel ve spolupráci s naším vyšetřovatelem a policisty,“ uvedli hasiči.

Rozsah škod musí podle Kavky zjistit vedení nemocnice. Poznamenal, že objekt patří pod armádu, přičiny proto bude šetřit speciální vojenský požární dozor. K dispozici budou i záběry z vrtulníku a nejspíš i z dronů.

Mluvčí ÚVN Jitka Zinke ČTK potvrdila, že všichni evakuovaní pacienti byli  umístěni v rámci nemocnice.  Všichni jsou v bezpečí a nezraněni. Příčina požáru bude předmětem dalšího vyšetřování, dodala.

Kavka novinářům na dopoledním briefingu řekl, že první hasiči se na místo dostali do šesti minut po nahlášení požáru, postupně dojížděly i další jednotky. Celkem hasiči na místo vyslali deset profesionálních a sedm dobrovolných jednotek, a to i s výškovou technikou. Požár střechu a podkroví zničil, podle Kavky se ale podařilo nejspíš uchránit spodní patra. Poničila je ale zřejmě voda ze zásahu.

Plameny se již podařilo hasičům zvládnout, nyní vyhledávají skrytá ohniska. Lokalizace požáru proto zatím oznámena nebyla. Kavka poznamenal, že nemocnice byla projektována tak, že v ní jsou dostatečné "nástupní plochy" pro požární techniku, hasiči tak neměli problém například s použitím automobilového žebříku.

Okolo páté hodiny odpoledne hasiči informovali, že na místě zůstávají hasiči z pěti stanic a tři dobrovolné jednotky. „Kontrolujeme místo požáru, přesunuli jsme některé lékařské přístroje mimo poškozený objekt, budeme provizorně zakrývat střechu pavilonu.“

Při zásahu byli ošetřeni tři hasiči. Podle Kavky byl jeden z nich s pohmožděným ramenem převezen na emergency v ÚVN.

Z části střechy zůstaly po požáru jen ohořelé trámy. Hustý dým byl vidět z dalekého okolí. Situaci ze vzduchu monitoroval policejní vrtulník s termokamerou. Policisté uzavřeli prostor kolem pavilonu, dopravu v okolí nemocnice nemuseli vzhledem k slabému víkendovému provozu zastavit ani omezit.

 

Video
Video se připravuje ...

Požár zachvátil střechu Ústřední vojenské nemocnice v Praze Aktu.cz

Video
Video se připravuje ...

Požár zachvátil střechu pavilonu A pražské ÚVN. (27. 8. 2022) Twitter/Hasiči Praha

Fotogalerie
93 fotografií