"Pražská zkušenost s transformací dětského domova Charlotty Masarykové ukázala, že péče o děti v menších skupinách a s větším počtem vychovatelů je nejen lepší pro děti, ale i pro zaměstnance. Snížení počtu dětí v dětských skupinách spojené s navýšením financí na individualizovanou péči je klíčové," uvedla Johnová, v jejíž gesci je sociální politika a zdravotnictví v metropoli.

Změna financování

Většina dětských domovů v zemi má podobu velkých ústavů, kde žijí desítky dětí. Nyní je zákonem stanoveno, že v takzvané rodinné skupině může být šest až osm dětí. O ty se stará v jednu chvíli jeden vychovatel. Podle mnohých zástupců odborné veřejnosti by se počet dětí ve skupině měl snížit, a naopak by se měl navýšit počet vychovatelů, což s sebou ponese změnu financování péče. Návrh na konferenci podpořily mimo jiné předsedkyně Federace dětských domovů Jana Koubová a poslankyně Olga Richterová (Piráti).

Podle Radky Soukupové, která vede pražské Centrum služeb pro rodinu a dítě a dětský domov Charlotty Masarykové, a ředitelky Dětského domova Dolní Čermná na Orlickoústecku Stanislavy Švarcové by se měla rovněž velká ústavní zařízení měnit na komornější. Děti by tak žily v rodinných skupinách v domácnostech, kam by za nimi vychovatelé docházeli.

Ministr Balaš předeslal, že se pravidla financování budou upravovat. "Připravíme změnu financování, která umožní, aby dětem z dětských domovů byla poskytována péče v maximální možné míře, v bytech a domech v běžném prostředí," uvedl.

Na Zbraslavi už komunity fungují

Praha bývalý kojenecký ústav na Zbraslavi změnila na komunitní zařízení letos. Cílem změny bylo to, aby děti žily v prostředí, které se co nejvíce blíží rodinnému životu. Zaměstnanci domova se tak starají o děti ve čtyřech domácnostech. V jednom bytě žijí v rodinné skupině maximálně čtyři děti, o které se starají vždy dva dospělí pečující.

V Česku funguje asi 140 dětských domovů a v ústavní péči je asi 6000 dětí. Většinu dětských domovů zřizují kraje. Velikost zařízení a výchovných skupin jsou spolu s dalšími parametry stanoveny na základě pravidel daných ministerstvem školství.

Fotogalerie
5 fotografií