Nejvíc práce měli hasiči podle jejich mluvčího Martina Kavky v pátek večer ve východní a jihovýchodní části Prahy. „Třeba v Hostivaři museli odčerpat vodu ze zatopených komerčních prostor, na 5. kilometru dálnice D1 pročistili odtok podél komunikace, která byla zatopena dešťovou vodou ve výšce 20 cm v délce 15 metrů,“ uvedl Kavka. 

Později večer se na dvě hodiny dostal Botič v Jesenici na druhý stupeň povodňové aktivity, následně v Nuslích a po sobotních 2:00 vystoupal na první stupeň v Průhonicích. Hasiči jeho tok monitorovali. Na druhý stupeň se Botič dostal i během soboty, navíc hrozilo, že vystoupá na třetí, tedy nejvyšší. Meteorologové proto vydali výstrahu.

Takzvaná povodňová pohotovost ČHMÚ platila v Praze a Černošicích od sobotních 15:10 do půlnoci. Podle meteorologů se nebezpečí netýkalo jen Botiče, ale i dalších menších toků v okolí metropole. V Praze také do 19:00 platila výstraha před extrémními srážkami. 

Hasiči od pátečního večera evidují několik desítek výjezdů, nejčastěji k popadaným větvím nebo k odčerpávání vody ze zaplavených míst. „Čerpáme vodu v oblasti Vršovic a Nuslí, třeba z podchodu v ulici Ukrajinská nebo z garáží v ulici Sámova,“ uvedli hasiči v sobotu před 15:00. Kvůli zaplavenému podchodu byl omezen provoz vlaků ve stanici Praha-Vršovice, některé spoje ve stanici nestavěly. „Není bezpečný výstup a nástup cestujících,“ uvedly České dráhy na svém twitteru. Vodu se hasičům pak podařilo odčerpat.

Hladina Botiče se podle Kavky pohybovala na 189 centimetrech, běžně je přitom pod padesát.

V noci na neděli už byl v Praze klid, hasiči vyjeli jen ke dvěma případům v souvislosti s deštěm, jednalo se o spadlé větve na silnici. Také monitorovali vodní toky.

Sledujte radar Blesku!

Video
Video se připravuje ...

Roll cloud nad Prahou. (20. června 2022) Zdeněk Hlava

Fotogalerie
24 fotografií