Hořet začalo před 02:00. „Při příjezdu první jednotky na místo požáru byla střecha zámku zasažena plameny v plném rozsahu,“ uvedl mluvčí. Zásah komplikoval špatně přístupný terén v okolí zámku. Hasiči dostali požár pod kontrolu zhruba za dvě hodiny. Na místo se vrátili také v pátek ráno, dohašují skrytá ohniska a probíhá také došetření.

Vlastníkem areálu bývalého Koštířova velkostatku je akciová společnost Čertousy. Místopředseda představenstva firmy Klement Florian prostřednictvím právní zástupkyně uvedl, že kvůli požáru podává trestní oznámení na neznámého pachatele. „Společnost poskytne jako vlastník bývalého velkostatku maximální součinnost Policii ČR a dalším orgánům veřejné moci při vyšetření příčin požáru,“ dodala advokátka Markéta Surgová.

Chátrání kvůli komunistům

Bývalou obytnou budovu Koštířova velkostatku rodině původních majitelů zabavil komunistický režim. Kvůli špatnému technickému stavu rodina po navrácení areálu velkostatku strhla okolní hospodářské budovy a zámeček zabezpečila před vstupem neoprávněných osob..

O obnovení areálu usiluje akciová společnost Čertousy od roku 2009. Na původních základech hospodářských budov by chtěla vybudovat dvoupodlažní obytné domy, zámeček zrekonstruovat a oživit přilehlý lesopark. Firma uvedla, že i když byl projekt revitalizace upraven na základě požadavků Městské části Praha 20, někteří zastupitelé jej stále blokují.

Fotogalerie
15 fotografií