O velkém štěstí hovoří Daniel Krejčík, životní partner herce a komunálního politika Matěje Stropnického. V pátek večer na nejrůznější části České republiky „zaklekly“ prudké a silné bouřky. Bouřilo to u Vimperka, v Kašperských horách, u Tábora, ale také poblíž Velkých Popovic a před Prahou. Právě na 15. kilometru dálnice D1 došlo k události, která se jen tak tak obešla bez tragédie.

Zlomený sloup vysokého napětí

Dravým poryvům větru a prudce hnanému dešti neodolala kovová konstrukce sloupů velmi vysokého napětí, jeden stál opodál dálnice. Ve výšce pár metrů se zlomil a spadl. Dráty, které okamžitě ČEZ podle mluvčí Soni Holingerové nechala vypnout, aby nebyly pod napětím, se ocitly přímo na vozovce.

Kvůli havárii bylo tisíce domácností bez proudu, a i provoz na dálnici musel být přerušen, což způsobilo dlouhé kolony. „Dálnice bude uzavřena nejméně do ranních hodin!“ upozornila kolem 23. hodiny Policie ČR na Twitteru  řidiče. Zprovozněna byla skutečně až časného rána druhý den.

„Jdu se rozloučit“

Jedním z nich byl Daniel Krejčík, který v koloně uvázl. O své dojmy se podělil se svými fanoušky na instagramu. „Já jsem na dálnici D1, dva kilometry přede mnou spadly proudy vysokého napětí, což se dá vysvětlit jako velké štěstí,“ uvědomuje si. K tragickému neštěstí nemuselo scházet mnoho!

Jsem tedy rád, že to nespadlo na mě. Nedá se jet nikam. Ani dopředu. Ani dozadu. Jedu domů už skoro tři hodiny a hodinu už stojím na jednom místě a zřejmě tu budu stát dalších 6, 7, 8 hodin,“ sdělil Krejčík. „Dopil jsem vodu. Nemám baterku a benzín. Já se asi obkreslím. Jdu se s vámi rozloučit.“ V nouzi ale sám nezůstal, dva kamioňáci mu nabídli džus.

Do smíchu by v takové situaci bylo málokomu. Herec ale zachoval nadhled. „Už bych to pustil, cítím, jak tady stárnu. Až se dostanu domů, bude mi 80. Všechno o svým životě jsem už vymyslel. Jdu se asi zkámošit s dalším novým kamioňákem. Kdybyste mě ráno nikde nenašli, tak jsem asi s novým Helmutem někde v Německu,“ uzavřel.

Herec a životní partner Matěje Stropnického může hovořit o velkém štěstí. Nedaleko míst, kudy jel po D1, spadlo na dálnici vedení velmi vysokého napětí. I tak ale herec strávil v koloně dlouhé hodiny čekání.
Autor: Instagram

Nebyl jediný

Herec a spolumajitel zámku v Osečanech nebyl jediný, kdo v koloně uvázl. O své dojmy se na facebooku podělil uživatel Martin H. D., který byl celé události ještě blíže, než Krejčík. „Bída. Stojím asi 300 m od místa... Cca 8-10 Hasičských aut... 4-6 záchranek,“ sdělil. „Byli jsme tam, akorát když to zavřeli. Stáli jsme tam 2h,“ přidala se Petra J.

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku

V Praze relativní „klid“

V noci bouřilo a pršelo i v Praze. Oproti předešlým bouřkám však v menší intenzitě, proto naštěstí nedošlo k žádným mimořádnostem. „V souvislosti s počasím jsme do 9. hodiny měli celkem 4 případy (2 v noci, 2 teď ráno). Jednalo se o popadané stromy/větve a jeden spadlý stan,“ informovala mluvčí Hasičského záchranného sboru hl. m. Prahy Kateřina Suchánská.

5 stožárů a 20 milionů škoda

O poznání hůře vypadá situace ve Středních Čechách. Způsobená škoda bude zhruba 20 milionů korun. Došlo k destrukci pěti stožárů velmi vysokého napětí, řekla ČTK mluvčí ČEZ Soňa Holingerová.

Silné bouřky v pátek večer připravily ve středních Čechách o dodávky elektřiny 15 000 domácností, hlavně v okresech Praha-východ a Benešov. Na vysokém napětí bylo šest poruch, jedna z nich zastavila provoz na dálnici D1. K dnešním 07:00 bylo podle mluvčí ČEZ Soni Holingerové bez dodávek proudu kolem 1300 domácností, z toho zhruba 200 na Benešovsku a 1100 v okrese Praha-východ.

„K postupnému obnovení dodávek by mělo dojít do 12:00,“ řekla ČTK. Energetici povedou elektřinu náhradní trasou, poškozené stožáry budou nahrazeny novými, které je třeba objednat. K jejich nahrazení na místě tak podle mluvčí dojde přibližně za půl roku.

Středočeští hasiči měli od pátečních 18:00 do dnešních 06:30 hlášeno celkově 77 událostí, z toho ve 44 případech šlo o pomoc s odstraňováním padlých stromů a v osmi případech o další technickou pomoc, která souvisela s bouřkou. Nejvíce událostí bylo podle mluvčího středočeských hasičů Jana Sýkory v okresech Praha-východ a Benešov.

Video
Video se připravuje ...

Bouřka poblíž poblíž Velkých Popovic poničila dráty elektrického napětí, dokonce spadly i sloupy. (5. října 2022) Aktu.cz

Fotogalerie
71 fotografií