Praha se dlouhodobě potýká s bytovou krizí. Důvodem jsou především ceny, které se v posledních letech vyšplhaly do astronomických částek. Magistrát proto loni schválil strategii, podle které by se do roku 2030 ročně mělo postavit až 500 bytů. To se zatím ale nedaří. Pomoci by měla i nově založená Pražská developerská společnost, která má mít za úkol výstavbu městských bytů. Právě v nich vidí město východisko z bytové krize.

Byty pro mladé i starší

Nedostatek bytů se však snaží řešit i jednotlivé městské části, buď opravou dlouho prázdných bytů, nebo výstavbou zcela nových bytových domů. Právě touto cestou se rozhodla vydat Praha 7, která na konci července vyhlásila mezinárodní architektonickou soutěž na podobu nového bytového domu na rohu ulic Železničářů a Za Papírnou. Dnes je to poměrně nevábné místo, nachází se však na okraji brownfieldu Bubny-Zátory, kde proběhne v následujících letech masivní výstavba a vznikne nová čtvrť s byty, kancelářemi, ale také potřebnou infrastrukturou, v rámci které se postaví nové školy, školky nebo ordinace lékařů.

„Praha potřebuje mnohem větší nabídku dostupných levnějších malometrážních bytů. Proto opravujeme zchátralé byty, které dříve dlouho ležely ladem, a snažíme se počty obecních bytů dále rozšiřovat například půdními vestavbami. Loni jsme kompletně zrekonstruovali vybydlený bytový dům s 15 byty v Dobrovského ulici a nyní vyhlašujeme architektonickou soutěž na nový městský dům s 35 dostupnými byty a občanskou vybaveností,“ uvedl starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha Sobě).

Velké změny do budoucna

Na první pohled se může lokalita zdát jako spící torzo starých Holešovic, ale vzhledem k dobrému dopravnímu napojení se zde nachází bohatá občanská vybavenost. V ulici Rajská stojí základní škola, vedle níž je připravována výstavba dalšího školského objektu, střední škola a v parku podél ulice Plynární je plánovaná i výstavba mateřské školy. Funguje zde několik hotelů a v ulici Plynární byl nedávno dokončen projekt studentských kolejí.

Na volné parcele by měl vyrůst dům s objemem stavby do 3 500 metrů čtverečních hrubých podlažních ploch. Respektive tak byla již dříve zpracovaná územní studie. Vzniknout by zde mělo asi 35 malometrážních bytů v modulovém řešení, které umožní jednoduchou úpravu. Zhruba třetina bytů bude vybavena bezbariérovým přístupem. „Naším cílem je ekonomicky i ekologicky šetrná budova, která bude jedním z prvních stavebních kamenů nově vznikající čtvrti,“ řekla místostarostka Prahy 7 Lenka Burgerová (Praha Sobě), která má v kompetenci rozvoj městské části.

Parter nově vzniklého bytového domu by měl aktivně sloužit veřejnosti. „Kromě komerční části by zde měla být umístěna i nedostatková občanská vybavenost. „V tuto chvíli počítáme s dětskou skupinou pro minimálně 21 dětí,“ doplnil místostarosta Prahy 7 Pavel Zelenka (Praha Sobě), který má na starosti vedení projektu.

Odhadované stavební náklady jsou vyčísleny na 125 milionů Kč bez DPH. Na výstavbu získala Praha 7 dotaci z Fondu rozvoje dostupného bydlení na území hl. m. Prahy ve výši 170 milionů Kč. Nový městský bytový dům by mohl stát zhruba do čtyř let.

Fotogalerie
5 fotografií