Průzkum bude ukončený 4. srpna, do 20. září pak vyhodnocený a předložený zastupitelstvu městské části Praha 10. Součástí vyhodnocení bude i aktualizovaná nabídka na pronájem obchodně-administrativního objektu Vinice,“ uvedl mluvčí. Dodal, že přesný harmonogram stěhování se bude odvíjet od vybraného objektu a dohody s pronajímatelem.

Podle podkladů zveřejněných městskou částí předpokládá radnice uzavření nájemní smlouvy v prvním pololetí příštího roku. Stěhování má být postupné. Kromě výše nájemného bude městská část hodnotit i lokalitu, dopravní dostupnost či možnost parkování.

Opravy nevyhovující radnice ve Vršovické ulici měly začít letos a hotovo mělo být v roce 2024. Příprava rekonstrukce však podle dřívějších informací nabrala zpoždění. Více než miliardové náklady chce městská část z větší části uhradit z dotace ministerstva životního prostředí a z půlmiliardové bezúročné půjčky od pražského magistrátu.

Budovy radnice ze 70. let minulého století jsou ve špatném stavu, což je hlavním důvodem rekonstrukce. Posudek z roku 2019 mluví například o zatékání, o riziku uvolnění oken, obkladů nebo parapetů a jejich pádu na chodníky pod budovami, o požárních rizicích nebo o nezajištěných deskách se zdraví škodlivým azbestem.

Minulá vedení Prahy 10 zvažovala různé varianty, jak situaci s nevyhovujícím úřadem městské části řešit. Nejprve vznikl plán postavit novou radnici za odhadovanou cenu 775 milionů korun, po kritice z něj však sešlo. Poté se zvažoval přesun úřadu do nevyužívané strašnické školy, nakonec minulé vedení rozhodlo o rekonstrukci stávající radnice.

Video
Video se připravuje ...

Vizualizace plánované rekonstrukce Prahy 10 MČ Praha 10

Fotogalerie
16 fotografií