Jak včera prozradil šéf multifunkčního prostoru Jan Makalouš, první diváky uvítá projekt, který scénu proslavil nejvíce – Jesus Christ Superstar. „Nebudeme jej uvádět jako klasický muzikál, ale koncertní verzi v kostýmech. Doplní ho další skladby Andrewa Lloyda Webbera, třeba z Evity,“ řekl Blesku. Do té doby ještě bude pokračovat rekonstrukce za asi 200 milionů korun.

Dosud díky ní budova dříve určená k demolici získala druhou, malou scénu pro asi 300 diváků, okna po obvodu ikonické stavby i nové prostory pro produkci a účinkující. Před otevřením objekt doplní moderní jevištní technologie, které z Nové Spirály udělají jedničku mezi evropskými multifunkčními prostory.

Dle náměstka pražského primátora Pavla Vyhnánka (Praha Sobě) je rekonstrukce mírné opožděná i kvůli komplikovanosti samotné stavby. „K dnešnímu dni jsme ze stavby odstranili 1600 tun různé suti, degradovaného betonu a podobně, a posílili jsme konstrukci o 100 tun," uvedl náměstek. Z hlediska rozpočtu stavby prý však vše běží dle plánu.

Provoz a dramaturgii Spirály si pod svá křídla vezme firma Výstaviště Praha, která chce návštěvníkům zprostředkovat opravdu pestrý program. Lidé se mohou těšit  například na baletní vystoupení pro celou rodinu Sněhurka nebo koncert tenoristy Pavla Černocha a ostravských filharmoniků. „Ambicí je, aby se stavba zařadila mezi špičku multifunkčních prostor v celé Evropě," sdělil Vyhnánek.

Kdy přesně začne Nová Spirála fungovat, není v tuto chvíli jasné. Dle šéfa Výstaviště Praha Tomáše Hübla bude záležet na tom, jak rychle se práce podaří dokončit.

Jak šel čas se Spirálou

Předchůdce Spirály, panoramatické kino Moskva, bylo na Výstavišti otevřeno 1. května 1960, po Moskvě a New Yorku teprve třetí svého druhu. O 40 let později budovu přetavila do divadelní scény Jubilejní výstava v roce 1991. Muzikál Jesus Christ Superstar tu v letech 1994 až 1998 vidělo přes 850 tisíc diváků ve 1288 reprízách! V srpnu 2002 přišla povodeň a budova začala chátrat. Před demolicí ji zachránila aktuální rekonstrukce, ta začala loni.

Video
Video se připravuje ...

Šéf multifunkční scény Nová Spirála Jan Malakouš představuje budoucnost opravované divadelní scény, která zažila největší slávu v 90. letech minulého století. Ivan D. Hladík

Fotogalerie
16 fotografií