Koryto potoka je podle magistrátu v havarijním stavu. „Stávající silně degradované dno z kamenné dlažby bude v délce asi 150 metrů kompletně vybouráno,“ stojí v dokumentu. Vysoutěžená firma vybuduje nové dno z tzv. balvanité rovnaniny, podél stávajících nábřežních zdí umístí kamennou dlažbu a zdi očistí a v případě potřeby vyspáruje. Úpravy mají stabilizovat koryto a podpořit samočistící schopnosti potoka.

Záběhlice

Vedení Prahy koncem minulého roku schválilo také úpravy Botiče v Záběhlicích, týkající se levého břehu a koryta potoka. Po dokončení prací s odhadovanou hodnotou asi 17,2 milionu Kč bude koryto potoka lépe přístupné a více propojené s okolní veřejnou zelení. Zároveň bude stabilnější.

Park Folimanka, kterým potok Botič protéká, vznikl po dostavbě Nuselského mostu v roce 1973, do té doby sloužil prostor jako zázemí stavby. Botič je s délkou 34,5 kilometru jedním z nejdelších pražských potoků. Pramení jižně od Prahy a na Výtoni se vlévá do Vltavy. Kolem toku se nacházejí přírodní parky Botič-Milíčov a Hostivař-Záběhlice, jehož součástí je přírodní památka Meandry Botiče.

Video
Video se připravuje ...

Botič děsí kolemjdoucí. Z potůčku je spíš skládka. (2018) Eva Fornálová

Fotogalerie
8 fotografií