Masivní výpadek elektrického proudu v Praze způsobila podle ČEPS technická závada v rozvodně na Chodově. Výpadek elektřiny například zastavil na devět minut metro na lince C. Nejely tramvaje na části pravého břehu i na východě města. Podle ČEPS výpadek nastal kvůli ochraně tlaků izolačního plynu, která způsobila vypnutí rozvodny. Případná opatření k zabránění dalšímu výpadku by měl podle Holubce přijmout ČEPS.

Elektrická rozvodna Chodov je v provozu od roku 1997. Před třemi lety ji nechala společnost ČEPS za zhruba 300 milionů korun zrekonstruovat a rozšířit její kapacitu. Problémy s dodávkami proudu v Praze vznikly v rozvodně na Chodově i v minulosti. Hlavní město je v běžném provozu napájeno třemi vstupními rozvodnami, a to v Řeporyjích, na Chodově a v Malešicích.

„Rozvodna Chodov byla kompletně modernizována před třemi lety, o další modernizaci v tuto chvíli neuvažujeme. Vypnutí rozvodny způsobila logická ochrana tlaků izolačního plynu, jejíž nastavení bude upraveno tak, aby k podobné situaci již nedošlo. Rozvodna byla plně funkční již za 54 minut po výpadku, kdy v ní bylo obnoveno napájení 400 kV,“ řekl ČTK mluvčí ČEPS Lukáš Hrabal.

Finanční škody

 

Finanční škody na našem zařízení neevidujeme žádné, pokud k nějakým došlo vlivem bezproudí u zákazníků, i když o tom pochybuji vzhledem ke krátké době výpadku, musí je postižení uplatňovat u ČEPS, na jehož zařízení škoda nastala. My jako dodavatel jsme vlastně také byli poškozeni tím, že jsme nemohli během výpadku dodávat elektřinu našim zákazníkům, nicméně nikdo z nich na nás škodu neuplatňoval,“ řekl Holubec.

Odběratelům podle něj buď zafungovaly záložní zdroje, a nebo tito zákazníci věděli, že není vina u PRE. „A zda-li se pokusili jednat s ČEPS, o tom už my nevíme. Tudíž stanovit i finanční náklady za tuto nemilou událost je prakticky nemožné,“ uvedl Holubec. Podle ČEPS ale vyčíslení nákladů spojených s nedodávkou není otázkou na ČEPS, ale na distributora, tedy společnost PREdistribuce.

Podle Holubce nenastala porucha na chodovské rozvodně poprvé. „Získané zkušenosti z prvního případu, požáru před několika lety, jsme využili a poměrně rychle obnovili dodávku elektřiny do postižené oblasti,“ uvedl.

Fotogalerie
13 fotografií