Čapadla neboli průchody nábřežními zdmi mohou přímo v centru města skrývat nečekaná zákoutí. Jedním takovým je i čapadlo u Hollaru, které se povedlo veřejnosti zpřístupnit minulý rok. Několik desítek metrů dlouhý průchod, který dřív fungoval jako skladiště pro nedalekou restauraci, dnes ukrývá zázemí pro bar. Na konci průchodu se návštěvníkům otevře krásný pohled na panorama Pražského hradu a Karlova mostu.

Nová sezóna plná akcí

Náplavka okolo čapadla umožňuje rozličné využití. Provozovatel baru v čapadle Hollar Michal Řepka alias Mike Trafik zde má venkovní zahrádku pro svůj podnik, ve kterém kromě čepovaného piva a míchaných koktejlů nabízí kávu, limonády nebo pravou neapolskou pizzu. „Čapadlo tvoří střed celého prostoru, tedy jakousi otevřenou galerii zpestřenou výtvarnými instalacemi,“ popisuje Trafik.

Kromě posezení zde pro letošní sezónu nově vznikla i tzv. pobytová louka. Na plácku vpravo od čapadla je k dispozici pohodlné posezení i třeba trampolína pro děti nebo houpačka. „Na rozdíl od minulosti, kdy toto místo sloužilo jen jako turistická atrakce, se nám nyní podařilo vrátit ho Pražanům. Tohle místo by mělo sloužit k odpočinku i potkávání se se sousedy,“ řekl starosta Prahy 1 Petr Hejma (STAN). „Místo turistických atrakcí bychom tu rádi nabídli tmožnost půjčit si klasickou pramičku,“ dodal starosta.

Na léto je na čapadle program naplánovaných řada kulturních akcí. Pražané se mohou těšit na koncerty akustické hudby, výstavy a instalace. Už ve středu 18. května je zde naplánované sousedské setkání s bohatým programem pro celou rodinu.

Propojení s čapadlem u Ananeského trojúhelníku

Hejma také připomněl, že se stále pracuje na propojení čapadla Hollar s čapadlem u Anenského trojúhelníku. „Nyní jednáme s Povodím Vltavy o vybudování pochozí lávky, která obě čapadla propojí. Jelikož půjde o velmi subtilní stavbu, která nijak nenaruší současné pohledy na Karlův most a Pražský hrad, není třeba souhlas památkářů,“ vysvětlil Hejma s tím, že Povodí Vltavy s projektem souhlasí.

Původně mělo být čapadlo u Anenského trojúhelníku průchozí, to se zatím realizovat nebude a podle starosty se tak zpřístupní alespoň strana od vody. V budoucnu by se zde mohly konat akustické koncerty nebo třeba promítání filmů. Co se týká Anenského trojúhelníku, kde se měl kvůli úpravě pokácet stoletý javor, čeká se na dokončení tramvajové zastávky, která bude hned vedle, pak by měla odstartovat úprava parčíku.

„Jednáme ještě o výši cen, protože ty, které jsou v projektu, jsou z roku 2017 a jak víme, od té doby ceny stavebního materiálu skokově narostly. Předpokládám ale, že by úprava Anenského trojúhelníku měla být dokončena do konce září,“ sdělil Hejma. Podle upraveného projektu, který počítá se zachováním stoletého javoru, zde bude vysazen další vzrostlý strom, přibude vodní prvek, pítko i mlžítko. „Okolo javoru bude takový travnatý kopeček, který bude možné využívat i pro venčení psů. Co se týče zeleně, bude zde zachována ve stejné míře, jako je tomu nyní,“ uzavřel starosta.

Fotogalerie
23 fotografií