Areál vysokých škol v pražských Dejvicích by si celkovou revitalizaci opravdu zasloužil. Město spolu s univerzitami a Institutem plánování a rozvoje (IPR) o ni již také několik let diskutují. V současné době je zpracovaná celková koncepce, kterou vypracoval architektonický ateliér MCA pod vedením Pavly Melkové a Miroslava Cikána. Výraznější změny se ale kampus prozatím nedočkal.

I proto vznikl společný projekt šesti dejvických vysokých škol (Českého vysokého učení technického, Katolické teologické fakulty Univerzity Karlovy, Národní technické knihovny, Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd a Vysoké školy chemicko-technologické v Praze), Kampus Dejvice, který má za cíl okolí škol a vzdělávacích institucí oživit. Od dubna do června tak bude v okolí ulice Technická probíhat tzv. Vektor Technická.

Kultura a přednášky oživí prostor

„Roky nasloucháme tesklivým výtkám o podobě ulice, kterou snad každý z nás projde alespoň dvakrát denně. Po dvou letech covidových odkladů vám chceme dát útěchu! Původní vize architekta Engela plánovala v Technické velkorysý pěší bulvár, ohromující vstup do areálu kampusu. Do toho má naše sakurami ověnčené parkoviště bohužel daleko,“ píše na svém facebookovém profilu Vektor Technická.

Vysoké školy vyjednaly u městské části, že bude po celou dobu ulice uzavřená obousměrně pro auta a zmizí i vozidla, která zde běžně parkují. „Vjezd do ulice mají nadále povolený cyklisté a zásobování. Ostatní mohou uzavřenou ulici objet například přes Studentskou, Šolínovu, Zikovu nebo Velflíkovu ulici,“ vysvětlil mluvčí Prahy 6 Jiří Hannich.

Místo aut se tak v ulici objeví nový mobiliář – stolky, židle a další sezení. „Studentům důvěrně známé Kulturní centrum Klubovna zajistí plnohodnotnou kavárnu otevřenou do večerních hodin a od 1. května přibude ještě vietnamský street food SUNMAY,“ lákají organizátoři. Na celou dobu je také naplánován zajímavý kulturní a vzdělávací program.  Hned na začátku května proběhne například veletrh pracovních příležitostí na ČVUT iKariéra. Ve dnech 4. a 5. května pak celou ulici roztančí Lesamáj – Technický dejvický Majáles.

Spoluutvářet program mohou i sami studenti „Pokud si chceš na Vektoru zahrát s tvojí studentskou kapelou, uspořádat fotbálkový turnaj pro tvůj školní spolek nebo kamarády nebo třeba přemístit sem kolejní pubkvíz, neváhej a kontaktuj nás. Chceme, aby to tu žilo, a pro všechny je tu místo,“ říkají organizátoři Vektoru Technická.

Fotogalerie
14 fotografií