Z Floridy dnes kolem 20:35 SELČ odstartovala raketa Falcon 9 společnosti SpaceX, která má na palubě mimo jiné českou družici Planetum-1. Její součástí je vedle kamer, čidel a vysílaček také miniaturní skleněná loutka Hurvínka. Informovala o tom organizace Planetum, díky níž družice vznikla. Podle ní je satelit velmi malých rozměrů třídy CubeSat unikátní tím, že je zcela zaměřen na vzdělávání žáků základních a středních škol.

Podle organizátorů projektu je Planetum-1 „první čistě edukativně zaměřený satelit na světě“. Postava Hurvínka má žákům přiblížit fungování satelitu ve vesmíru. V pražském planetáriu se pak žáci základních a středních škol budou seznamovat s tím, jak lze družici vysílat povely a jak od ní přijímat signály. Údaje z čidel a výsledky měření družice budou moci využívat vysokoškolští studenti ve svých bakalářských a diplomových pracích.

Česká družice má také aktivní systém orientace, který vznikl ve spolupráci s Výzkumným a zkušebním leteckým ústavem. Díky tomu podle platformy Planetum má mít česká družice nejlepší výsledky v orientaci mezi satelity srovnatelné velikosti.

Družice bude obíhat okolo Země ve výšce 520 kilometrů a bude na ni stále svítit Slunce, díky čemuž bude bez přestání nabíjet své akumulátory.

Satelit o velmi malých rozměrech vznikl ve spolupráci mezi platformou Planetum, jež sdružuje pražské hvězdárny a planetárium, českým start-upem Spacemanic a Výzkumným a zkušebním leteckým ústavem. Náklady na její pořízení a vypuštění dosahují necelých tří a půl milionu korun, a to včetně vybudování zázemí pro řízení družice a vzdělávací aktivity.

Vedle české družice raketa Falcon 9 společnosti SpaceX, jejímž majitelem je americký miliardář Elon Musk, nese další desítky satelitů. Planetum-1 je jedenáctou českou či československou družicí.

Hurvínek není první českou fiktivní postavou, jež se dostala do vesmíru. V letech 2011 a 2018 vzal na oběžnou dráhu českou pohádkovou postavu Krtečka americký astronaut Andrew Feustel, jehož manželka Indira Feustelová má po matce české kořeny.

Video
Video se připravuje ...

Hurvínek poletí do vesmíru. 

Fotogalerie
30 fotografií