Kiosek v Obchodním centru Černý most bude převážně fungovat jako samoobslužná půjčovna knih. To ale neznamená, že by zde knihovníci vůbec nebyli, přítomní budou vždy v pondělí od 13:00 do 17:00 hodin, každý všední den od 9:00 do 20:00 hodin a v sobotu od 13:00 do 18:00 hodin prostřednictvím videohovoru nebo po telefonu.

 V době, kdy je Kiosek bez knihovníka, je přístupný pouze čtenářům s členskou kartou. Tu stačí načíst u vstupních dveří pomocí čtečky a dveře se otevřou. Děti by sem měly chodit pouze v přítomnosti dospělé osoby. Kromě výpůjčky je zde možnost i knihy vracet a také zaplatit pokutu za pozdější vrácení.

„Je to úplně první samoobslužná pobočka v České republice. Hlavním smyslem je vyzkoušet si, jestli do budoucna budeme schopni běžné a mnohem větší pobočky otevírat pro lidi v době, kdy tam nebudou knihovníci," vysvětlil ředitel Městské knihovny v Praze Tomáš Řehák. Na necelých 30 metrech čtverečních je k dispozici přes 1000 knížek - převážně beletrie pro dospělé, ale také pro děti nebo populárně naučná literatura. Odnést si lze i přes web objednané knihy, mapy nebo hry.

Aby mohly být knihy automaticky vydávány, fungují zde speciální automaty s radiofrekvenční technologií RFID. Tuto technologii městská knihovna vůbec poprvé nainstalovala v roce 2019 ve svém ústředí na Mariánském náměstí. Od léta roku 2020 zde také funguje automatické vrácení knih. „To byla první vlaštovka této přelomové technologie, dnes kromě vracení knih zkoušíme i jejich výpůjčku. Díky zautomatizovaným procesům výpůjčky a vrácení se můžeme soustředit na další činnosti jako třeba komunikaci se zákazníky,“ dodal ředitel.

Podobu Kiosku navrhlo architektonické studio monom, které s městkou knihovnou spolupracovalo už dříve. Například na podobě standardní pobočky na Černém Mostě nebo také na smíchovské pobočce. Realizace vyšla na 1,89 milionů korun.

Fotogalerie
12 fotografií