Kompletní rekonstrukce stropní desky začne už v květnu a je rozdělena do tří etap. Stropní konstrukci nad vestibulem stanice metra Florenc tvoří 131 nosníků. I následkem povodně v roce 2002 jsou všechny nosníky značně zkorodované, proto je třeba je vyměnit. Dopravní podnik (DPP) si nechal stav konstrukce zanalyzovat Kloknerovým ústavem ČVUT v Praze, který kromě koroze zjistil, že při stavbě stropní konstrukce nebyl použit materiál o takové tloušťce, jakou požadoval projekt. Kvůli špatnému stavu nosníků do stanice zatéká, proto se DPP  rozhodl, že do hloubky dvou metrů kompletně vymění také hydroizolační vrstvy stropu stanice, ve kterých jsou vedeny inženýrské sítě.

Výlukám se DPP nevyhne

První fáze prací začne v místech nynějšího parkoviště v ulici Na Florenci, kde se stropní deska většinou nachází nad neveřejnými prostory. „První fáze prací, které budou probíhat do 21. května, nebudou mít na pohodlí Pražanů žádný vliv. První víkendovou výluku kvůli vyzvedávání původních nosníků plánujeme na sobotu a neděli 21. a 22. května, druhou pak na červnový víkend," řekl generální ředitel dopravního podniku Petr Witowski.

Druhá fáze prací už bude pokračovat mimo prostor parkoviště. „Budeme muset uzavřít ulici Ke Štvanici a částečně také ulici Sokolovskou, neobejdeme se ani bez zásahů do kolejiště metra, budeme stavět podpěrné konstrukce. To vše pak bude třeba koordinovat s přeložkami inženýrských sítí, kterých se zde nachází velké množství,“ řekl předseda sboru jednatelů Metrostav DIZ Karel Volf.

V letošním roce proběhne celkem šest víkendových výluk, v příštím roce pak osm. Konkrétní termíny bude DPP upřesňovat, protože práce jsou mimo jiné závislé i na počasí. „Nemůžeme mít v nepříznivém počasí stanici z povrchu otevřenou,“ uvedl generální ředitel dopravního podniku.

Nové eskalátory

DPP kromě toho zmodernizuje veřejné prostory podchodu a vestibulu stanice metra Florenc, ale i technické zázemí. Stanice Florenc dostane nové úspornější LED osvětlení, DPP v ní vymění rozvaděče, napájení informačního systému, řídícího systému osvětlení a sdělovacích zařízení. Dopravní podnik také obnoví kamennou mozaiku „Bitva o Sokolovo“ akademického malíře Oldřicha Oplta a Saura Ballardiniho. Mozaiku nechá DPP odborně zrestaurovat, včetně bronzové pamětní desky a doplnit chybějící části. Vznikne i nová dvojice eskalátorů místo pevného schodiště u výstupu z vestibulu v Křižíkově ulici směrem k ÚAN Florenc.

Fotogalerie
23 fotografií