Debata začala vystoupením signatářů petice „Nechte Šárku dýchat“, která bojuje proti zástavbě v okolí nádrže. Na zastupitelstvu se totiž řešila žádost majitele o změnu územního plánu, který by umožnil na pozemcích stavět. Tu ale radní a ve čtvrtek i zastupitelé odmítli. Petici už podepsalo 11,5 tisíce lidí.

Před jednáním zastupitelstva přišla Praha Sobě s tím, že chce prověřit, jak společnost Molepo pozemky získala. Upozorňuje na to, že Džbán přešel do soukromého vlastnictví během likvidace státního podniku, kdy se desítky pozemků převáděly bezplatně do majetku hlavního města.

Pozemky kolem koupaliště se ale prodaly ve dražbě jedinému zájemci. Čižinský upozorňuje na to, že tehdy celý proces řídili dva politici z ODS, a to dnešní starostka Prahy 2 a předsedkyně kontrolního výboru na magistrátu Alexandra Udženija, která tehdy byla radní pro majetek a předseda zastupitelů Zdeněk Zajíček, který tehdy byl náměstek ministerstva financí. „Dražba v rozporu se zákonem nebyla, byla oznámena na úřední desce Prahy,“ podotkl tento týden Čižinský.

Střet zájmů?

Právě proto chce, aby se celý proces prodeje prošetřil. Jednání o petici provázely poměrně emotivní výstupy. Zástupce petentů Petr Palacký, který je také zastupitelem Prahy 6 za Zelené, ocenil, že zastupitelé odmítli změnu územního plánu. „Způsob, jakým společnost nabyla areál, je nestandardní,“ myslí si. Nelíbí se mu také, že by aktivity měla nyní prošetřovat Alexandra Udženija jako předsedkyně kontrolního výboru, protože v době prodeje byla radní pro majetek.

Divoká debata

Ostřejší slova vůči starostce Prahy 2 zvolila další z podporovatelů petice Romana Pospíšilová. „Vážená dámo, jde o memorandum, které jste podepsala spolu s panem Zajíčkem. Jak skončily pozemky u Džbánu, víte, mohla byste nám vysvětlil, jak je možné že pozemky místo toho, aby zdarma přešly na magistrát, přešel na vaše kolegy z ODS?“ ptala se a vyzývala členy ODS, aby stranu opustili.

Pozemky okolo koupaliště Džbán, které patří společnosti Molepo. Modře jsou vyznačena místa, kde chtěla firma postavit bytové domy a proto žádala o změnu územního plánu.
Autor: Molepo

Kdo je tu ve střetu zájmů?!

Tvrzení, se kterým přišel Jan Čižinský, mu vrátil i sám Vladimír Schmaltz , který k petici také vystoupil. Ohrazoval se proti tomu, že by nějak vydíral město a dožadoval se změny územního plánu, co zaznělo dříve od řady politiků včetně primátora. Použil i stejná slova jako Zdeněk Hřib a celou věc označil za „prasárnu“ a to, že nějak mohl ovlivňovat veřejnou dražbu označil za manipulaci s fakty. „Nikdy jsem se jako minoritní akcionář společnosti, ve které jsem od roku 2019, neúčastnil žádných jednání se samosprávou, státní správou a jejími představiteli,“ řekl.

Hájíte zájmy developera, řekl Čižinskému

Naopak tvrdí, že za prohlášeními Prahy Sobě jsou úplně jiné motivy a Jan Čižinský je sám ve střetu zájmů a celá věc je jen odvádění pozornosti od jeho etického selhání. „Pan Čižinský a Praha Sobě přijal nejméně milion korun politického sponzoringu od majitelů sousedních pozemků na Džbánu a naprosto nepokrytě hájí jejich obchodní zájem, kterým je zamítnutí změn na pozemcích Molepa a získání pozemků pod kontrolu města, kde může Praha Sobě uplatňovat svůj vliv a ovlivňovat podob územného plánování,“ prohlásil. Od signatářů petice zněly během jeho projevu různé výkřiky jako “Vraťte je zpátky“ nebo „Že se nestydíte“ až musela paní uklidnit Městská policie.

Nikoho vydírat nechceme 

Mediální zástupce společnosti Molepo Jakub Splavec mluvil během jednání o tom, že areál koupaliště musel být uzavřen kvůli havarijnímu stavu a společnost do něj investovala ročně miliony, aby se udržel v provozu. „Akcionáři nikdy nikoho nevydírali a nikdy nebudou,“ poznamenal. Upozornil na to, že na koupališti je v katastrofálním stavu například stav vody, rozvody elektřiny nebo kanalizace. Řešit stav vody je přitom na hlavním městě. „Petice pracuje s vyvoláváním strachu,“ dodal.

„Tady nkdo nedělal, jak vy říkáte, šméčka, každý ctil zákon,“ bránila se Alexandra Udženija kritice Čižinského. Mluvila o tom, že Praha během vypořádávní majetku získala bezúplatně řadu vodních ploch a dalších pozemků, které šlo ze státního pozemku v likvidaci získat.

Žádná výstavba?

I přes veškeré hádky se pražské zastupitelstvo nakonec shodlo, že nepořídí změnu územního plánu, která by umožnila firmě Molepo stavět na pozemcích v okolí nádrže Džbán. Náměstek primátora Petr Hlaváček (za TOP 09) upozornil, že zamítnutím podnětu se nic neřeší a firma ho může podat znovu. Šance je podle něj jenom v jednání s vlastníky o řešení, ke kterému je firma podle dřívějších jednání ochotná.

Fotogalerie
13 fotografií