Exekuce jsou problém, se kterým se v Česku potýkají statisíce lidí.  Většinou jich mají i několik. Spousta lidí se pak uchyluje do tzv. šedé ekonomiky a pracují na černo, protože v běžném zaměstnaní by přicházeli o část mzdy, kterou by jim strhával právě exekutor.

Celá akce začala loni 28. října a umožnila ji novela zákona. Podpořili ji politici napříč politickým spektrem. Konec tento týden v pátek. Lidé se mohli zbavit exekucí k veřejným institucím, což se týká například dluhů vůči dopravnímu podniku za jízdu na černo, dluhy za nájmy v obecních bytech nebo různé služby.

Lidé musí uhradit celou dlužnou částku, tzv. jistinu. K tomu již se přičítá pouze 908 korun coby odměna pro exekutora. Dluhy, které se dostanou do exekuce, často narůstají do obrovských částek na úrocích z prodlení a dalších penále. Dlužníkům stačilo pouze kontaktovat exekutora s tím, že se do akce chtějí zapojit.

Nejvíce dluhů je u DPP

V Praze nejvíce se nejvíce dlužníků do exekuce dostalo kvůli pokutám u Dopravního podniku hl. m. Prahy (DPP). Podle magistrátu se jednalo o 173 tisíc exekucí v hodnotě více než 180 milionů. Kolik lidí akce využilo, se ještě bude vyhodnocovat, podle optimistických odhadů se takto mohly zbavit dluhů dohromady v celém Česku stovky tisíc lidí.

Konec „dluhového otroctví“

Najdou se i situace, kdy někteří lidé mohou mít vůli se dluhů zbavit, ale chybí jim peníze na splacení původního dluhu, i když může jít o často ne nijak závratné částky. Na radnici Prahy 7 pro takové případy vznikla veřejná sbírka. Starosta Jan Čižinský (Praha Sobě) to komentoval tím, že chce pomoci lidem zbavit „dluhového otroctví“. Přes Vánoce se sešlo více než 200 tisíc korun a lidé posílali peníze i během ledna. Jak velká částka se sešla a kolika lidem nakonec sbírka pomohla, se bude ještě vyhodnocovat.

Na radnici k celé akci přistoupili aktivně a úředníci vytipovávali dlužníky, se kterými probírali jejich možnosti a sepisovali žádosti směrem k exekutorům. Starosta upozornil například na jeden z případů, kdy si díky uhrazení dluhů mohla oddechnout jedna z obyvatelek Prahy 7, která se ocitla ve složité situaci poté, co jí zemřel manžel, a zůstala s dvěmi dětmi sama.

Bohužel jí dohnala exekuce za jízdu na černo, která se vyšplhala na více než 20 tisíc. „Jiné dluhy nemá, přesto ji to zcela paralyzovalo,“ popsal její případ starosta.

V rámci milostivého léta se mohla zbavit exekuce tak, že by zaplatila dvakrát 2 432 korun, tedy necelých pět tisíc. I když se jedná o zdánlivě nevelkou částku, pro matku samoživitelku i to může být problém. Když by se dluhu zbavila, podstatně by se í změnil život. Pomohla jí tedy nakonec radnice a veřejná sbírka. „Může se nechat řádně zaměstnat za lepší mzdu. Vystoupí z šedé zóny ekonomiky, rodina dostane šanci a jistotu a náš stát daně z legální práce,“ dodal Čižinský. Radnice takto pomohla i dalším lidem. Jaký měla sbírka úspěch se zatím vyhodnocuje. 

Už před skončením milostivého léta se začaly ozývat mezi politiky hlasy, že by se mělo zopakovat. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) tento týden řekl, že by se od září do listopadu mohlo milostivé léto ještě zopakovat.

Video
Video se připravuje ...

Česko bojuje s enormním nánosem exekucí. Expert o tom, jak se z pár stovek staly statisícové dluhy Markéta Volfová, Lukáš Červený

Fotogalerie
18 fotografií