Skutečně nevídaná podívaná se mohla naskytnout komukoliv, kdo se ve večerních hodinách pohyboval po trase tramvajové linky číslo 22. V pravidelných časových intervalech jezdila jedna tramvaj narvaná k prasknutí za druhou. A důvod? Naprostá většina nočních cestujících reagovala na událost ze sociálních sítí pod názvem „Párty v tramvaji 22”. Čas události byl schválně nastaven na 22:22, jelikož se vedle sebe objevil jedinečný počet dvojek – 22. 2. 2022 ve 22:22 v tramvaji 22.

Nový rok v únoru

Zájem projevilo 25 tisíc lidí. Cestující v zastávkách skandovali číslo tramvaje, lidé čekající venku hlasitě křičeli. Situace jako vystřižená z filmu. Překvapivě se jednalo téměř o všechny věkové kategorie vyjma dětí a většiny seniorů. „Událost se na nás valila ze všech stran – ze sociálních sítí, od kamarádů, od známých,“ nadšeně popisuje pracující student Honza. Se svou partou se o chystaném mejdanu dozvěděl měsíc dopředu, když mu jeho kamarád ukázal příspěvek na sociální síti. 

„Jeli jsme z Národního divadla na I. P. Pavlova. Zážitek to byl věru zajímavý. Tramvaj nacpaná asi jako o deváté ráno a k tomu magické datum,“ říká druhý z partičky Filip. V tramvaji však „nepařili“, pouze odpočítávali čas do magického okamžiku, jako by byl Silvestr. „Naší motivací bylo, že budeme mít co vyprávět kamarádům a vnoučatům,“ dodává Anička. Hokejový nadšenec se šálou Rytíři Kladno Miloš přirovnal včerejší euforii k atmosféře po hokejovém vítězství v Naganu roku 1998.

Tlačenice uvnitř

„Akci jsem našla na sociální síti, včera jsem se zmínila své kamarádce a dnes v práci další kámošce,“ říká studentka Anička. Na datum byla připravená už dva měsíce. Akce se zúčastnily společně. „Nemyslela jsem si, že to je opravdové. Nějaký normální ‚týpek‘ hodil událost na síť a najednou se sešel neskutečný počet lidí,“ raduje se.

Do tramvaje se nevešli všichni. „Třeba lidé jdoucí z práce se dovnitř už nedostali," dodává. Na předposlední zastávce, než odbil magický čas, měla smůlu dokonce půlka nastupujících. „Mávali nám zvenčí. Stáli venku s vlajkami a světýlky. V jedné tramvaji měli dokonce balónky,“ smějí se Anička, „Sajdy“ a Marťa.

I slečny Barbara a Kiki si akci velmi užily. „Fakt to byl zážitek. Lidi se nahrnou do tramvaje, zpívají a veselí se,“ popisuje Barbara. Nejlepší kamarádky též motivoval magický význam čísla. V numerologii symbolizuje dvojka spolupráci, sjednocování, cit, emoce a harmonii. „Jely jsme ze zastávky Národní třída na I. P. Pavlova, ale cestou jsme musely vystoupit, protože se uvnitř nedalo dýchat,“ dodává Kristýna. 

„Byl to adrenalin jako na atrakci na pouti, cítila jsem se až špatně,“ dodává Barbara. Lidé, kteří čekali na tramvaj a o žádné akci nevěděli, prý nebyli vůbec rádi. „Ostatní cestující je po nástupu začali v tramvaji umačkávat. Viděli jsme starší paní, která byla vyloženě naštvaná. Asi si měla vzít jiné číslo,“ pokračuje Barbara. Podle obou účastnic se podobná akce už nemusí nikdy opakovat.  

Policie byla připravena

Podle tiskové mluvčí pražské městské policie Ireny Seifertové zaregistrovala policie výzvu na sociálních sítích a danou trasu tramvaje 22 posílila o jednu hlídku. „V rámci naší činnosti jsme ale nezaznamenali žádné problémy, které by se vymykaly běžnému provozu této linky v jiných dnech a ani jsme nepřijali žádnou stížnost ze strany veřejnosti,“ sděluje Blesku.

Video
Video se připravuje ...

Takto to 22. 2. ve 22:22 vypadalo na zastávce I. P. Pavlova Jan Dařílek

Fotogalerie
29 fotografií