Srdce milovníků architektury jásá. Když potřebovali v Dolních Břežanech nový parkovací dům, nespokojili se jen s obyčejnou betonovou krabicí, ale novou stavbu svěřili do rukou uznávaného architekta Zdeňka Fránka. Ten navrhl stavbu z betonu a oceli, jejíž fasáda je směrem do ulice pokrytá svodidly. Svodidla také fungují jako průduchy na opačné straně stavby.

Hra se světlem

„Dvoupatrová stavba s pojezdnou střechou umožní parkování až 200 aut. Fasádu od severu tvoří silniční svodidla s větrací a estetickou funkcí,“ řekl ke svému návrhu Zdeněk Fránek, který v roce 2020 získal cenu Architekt roku. Parkovací dům stojí nedaleko obytné zástavby a svodidla mají odclonit záři od svítících aut,

Ostatní strany trojúhelníkovitého objektu jsou proděravěny drobnými otvory, které slouží jako větrání a jsou také vyrobeny ze svodidel. „Tyto otvory jsou zkonstruovány z fragmentů silničních svodidel stejného typu, jako jsou ty na severní fasádě, použity však byly jako ztracené bednění,“ vysvětluje autor. „Fasády východní a jižní jsou železobetonové s malými větracími otvory v rozmanitém vzoru, které dovnitř propouští rozptýlené světlo a na podlaze vytváří podobný efekt, jako známe z orientu,” dodává architekt.

Při návrhu myslel architekt i na ekologii. Veškeré osvětlení zajišťují LED světla a přímo před parkovacím domem je jezírko, do kterého stéká dešťová voda. Celý objekt by se navíc měl v budoucnu schovat do zeleně, kterou zajistí popínavé rostliny. Již nyní je stříška, která kryje nájezd na střešní parkování, perforovaná a porostlá trávou. Do budoucna se ale zazelená celý parkovací dům.

Malá obec se zajímavou architekturou

S novou stavbou, která Dolní Břežany vyšla na 73 milionů korun, se rychle sžili i místní. „Čekali jsme, že jeho využívání bude mít poměrně dlouhý náběh, ale k našemu překvapení je využíván hodně. V lednu, což byl vlastně první měsíc ostrého provozu, to bylo v průměru z 50 procent,“ řekl starosta Dolních Břežan Věslav Michalik (STAN).

Zdejší obyvatelé jsou na moderní stavby zvyklí, vždyť jen pár kroků od Fránkova parkovacího domu je supermoderní sportovní hala, kterou využívá především zdejší škola. Tu v roce 2017 postavilo architektonické studio Sporadical

Fotogalerie
18 fotografií