Pobočka městské knihovny na Petřinách dosud fungovala v budově postavené zároveň se sídlištěm Petřiny. Budova, postavená v 50. letech minulého století, však nikdy nebyla zamýšlena jako knihovna. Dokonce byla kolaudována jako dočasná stavba, která měla sloužit jako školička. V 90. letech byla budova kompletně zrekonstruována, její současný stav však další úpravy nedovoluje. Plán na výstavbu nové pobočky vznikl už před deseti lety, prošel několika úpravami a v polovině loňského roku získal stavební povolení.

Magistrát se nyní rozhodl pomoci s dofinancováním projektu, což uspíší jeho realizaci. Dveře nové knihovny by se mohly otevřít na podzim příštího roku. „Knihovna 21. století už není jen půjčovnou knížek a časopisů, ale spíš multifunkčním a kulturním prostorem, který by měl mít i komunitní funkci,“ uvádí Hana Třeštíková, radní hl. m. Prahy pro kulturu a cestovní ruch, která má knihovnu ve své gesci.

Otevřený prostor s vlastní zahradou

Novou budovu navrhli architekti z ateliéru Monom a ateliéru Zavadil. Architekti z ateliéru Monom připravili rovněž návrh interiérového vybavení pobočky. „Jednoduchost vnější schránky domu byla uvnitř narušena velkorysým krytým atriem, které v původní studii procházelo celou budovou a v další fázi se omezilo pouze na prostory pobočky. Přízemí a první patro slouží pro potřeby samotné pobočky, vstup přivede návštěvníka do volného prostoru, který se ve svém středu otevírá do 2. nadzemního podlaží. Přízemí se svým velkorysým prostorem s gauči a křesly slouží jako pomyslný ‚obývák města‘. V přímém kontaktu s přilehlou zahradou se nachází kavárna a dětské oddělení. Propojení obou pater pobočky zajišťuje dominantní točité schodiště. Dalším alternativním prostorem je pobytová terasa na střeše knihovny,“ uvedl již dříve ateliér Monom.

Výhodou nové budovy je i suterénní prostor, který bude fungovat jako společenský sál s kapacitou 60 lidí. Tím, že bude v podzemí, nebude případná produkce rušit obyvatelé z okolí. Součástí bude i coworkingové místo využitelné pro setkávání místních spolků či výuku v menších kolektivech. Lidé budou moci knihy vrátit nebo si je půjčit prostřednictvím samoobslužných zařízení bez asistence knihovníka mimo otevírací dobu pobočky.

Fotogalerie
7 fotografií