Löwitův mlýn dříve známý jako Velký mlýn nalezneme v Libeňském podzámčí. Pro tuto kulturní památku radní Prahy 8 schválili nové využití. Do minulého léta kulturní program a další akce zde pořádal spolek Probouzíme. Nyní se má o program a celkovou koncepci starat zcela jiný spolek s názvem Velký mlýn, který zde plánuje odstartovat projekt Zastavení ve Mlýně. Spolupracovat na něm bude Jak městská knihovna, tak Český rozhlas.

„Je moc dobře, že je tady záměr zaštítěný veřejnoprávními institucemi, jako je městská knihovna. Věřím, že se příští rok dočkáme důstojného kulturního místa v hezkém prostředí Thomayerových sadů, které si své příznivce najde. Právě záštita těchto institucí pro mě byla dostatečnou zárukou, abychom do toho s nimi šli,“ uvedl starosta Ondřej Gros (ODS).

Bez výběrového řízení

Právě způsob, jakým byl nový provozovatel vybrán, tedy bez výběrového řízení, kritizuje část opozice. „Je škoda, že celý proces výběru nového nájemce je takto neprůhledný. Považuji za zvláštní, že nebyli osloveni tradiční zájemci, kteří Löwitův mlýn dlouhodobě opravují a pořádají tady akce. Přijde mi to vůči nim nefér. Navíc není vůbec jasné, kolik peněz městská část Praha 8 získá z nájmu,” doplňuje předseda pirátského zastupitelského klubu Michal Novák.

Absence výběrového řízení zaskočila i původní provozovatele. „Je pravdou, že nejen nás zaskočilo, že provoz tohoto místa MČ Praha 8 svěřuje na tři roky spolku Velký Mlýn, který vznikl pouze jeden den před uveřejněním záměru. Nedůvěru a dohady podpořila i neochota vedení Prahy 8 sdílet jakékoli informace s občany i zastupiteli, kteří se jich na tuto spolupráci dotazovali,“sdělil spolek Probouzíme na svém Facebooku.

Deklarovaný záměr využívání mlýna je sympatický, na základě našich zkušeností je také hodně ambiciózní. V posledních třech letech jsme prostory mlýna uklízeli, čistili, upravovali a „zabydlovali“, a tak víme, že k vytvoření kvalitního zázemí pro kavárnu nebo knihovnu bude třeba nemalých investic,“ dodávají.

Knihovna, galerie i kavárna

Podle místopředseda spolku Velký mlýn Pavla Kocourka by v objektu měla být hlavně pobočka městské knihovny, která zabere hlavní sál. „Ve vrchní části mlýna bychom rádi zřídili výstavní prostory, spodní část by pak mohla sloužit pro živou kulturu, tedy koncerty a další podobné aktivity,“ řekl. Zadní část objektu se pak promění na kavárnu, která by volně navazovala na prostory knihovny. Löwitův mlýn by se veřejnosti měl otevírat postupně v průběhu letošního roku.

Fotogalerie
3 fotografie