Okolí O2 areny, stejně jako celé Vysočany, bylo historicky území plné továren. Když kolos ČKD zkrachoval a tovární budovy začaly chátrat, začala na vzniklých brownfieldech dynamická výstavba především kanceláří a bytů, která neměla jasnou vizi ani jednotný směr.

Většina podobných lokalit má problém s nedostatečnou dopravní obslužností, to ale není případ Vysočan. Napojení na dopravu do centra je dostačující, k dispozici je metro, tramvaje i autobusy. Problémem je však prostupnost, která je tristní a většina Pražanů se okolí O2 areny raději vyhne. „Místo je v těsné blízkosti metra s velkým potenciálem rozvoje, je ale ukryto za vysokým neprůhledným plotem a nijak nereaguje na své okolí,” vysvětluje Jan Jarolím (ODS), místostarosta MČ Praha 9 odpovědný za územní rozvoj.

Město krátkých vzdáleností

Praha 9 chce celé okolí upravit, ráda by zde viděla nové centrum městské části, nechala si proto zpracovat i urbanistickou studii od studia Qarta architektura.  „Máme šanci postavit opravdové město krátkých vzdáleností, které kombinuje možnosti pro bydleni, práci i zábavu. Zároveň bychom tady rádi vybudovali nové centrum s náměstím, školou a dalšími veřejnými funkcemi,“ říká starosta MČ Praha 9 Tomáš Portlík (ODS).

Urbanistická studie od Qarta architektura řeší území o rozloze zhruba 180 tisíc metrů čtverečních, architekti zde navrhli bytové domy s asi 3 500 byty, kromě toho také novou školku, školu a další občanskou vybavenost. „Místo má velmi dobrou dopravní obslužnost, je tu metro, tramvaje i vlak. Okolo těchto dopravních uzlů by mělo vzniknout centrum s pracovními příležitostmi, směrem blíže k parku v okolí Rokytky by pak měla navazovat bytová výstavba,“  řekl architekt Jiří Řezák ze studia Qarta architektura.

Pozemky vlastní celkem asi 6 různých majitelů, aby měla městská část lepší vyjednávací pozici, chce část pozemků koupit. Konkrétně ty, které v současné době vlastní Howden ČKD Compressors. Některé budovy na území se už stavět začaly, například na bývalém parkovišti staví firma Syner desetipatrovou budovu s kancelářemi.

Anketa

Městská část chce v rozvoji území a především na budoucí podobě náměstí, které by mělo nést jméno po Emilu Kolbenovi, co nejvíce spolupracovat i s veřejností. Proto připravila anketu, ve které se Pražané mohou vyjádřit nejen k budoucí podobě nového náměstí, ale také například k tomu, zda má městská část usilovat o odkup části pozemků. V dalších otázkách se mohou občané vyjádřit, jaká vybavenost by jim vyhovovala. Na výběr je třeba centrum moderního umění, komunitní zahrada nebo kino. Budoucí podobu také mohou připodobnit k některým ze zahraničních měst jako je Kodaň, Paříž nebo Milán.

I když je většina Pražanů bydlících poblíž pro, aby se místo revitalizovalo, objevují se i obavy, a to především z nedostatku parkovacích míst špatné infrastruktury. „Postavte tu aspoň jeden pořádnej parkovací dům výhradně pro rezidenty, jinak můžete jít se smělými plány do pr*ele,“ nebere si servítky Marek S. „A auta se budou vznášet. Už tak je to neúnosné. Sokolovska a Kolbenova ucpaná. Udělejte pořádné cesty pak stavte ty vaše nesmysly,“ přidala se k Markovi Ester V. Řada místních ale anketu vítá a na změnu se těší. „Díky za anketu, ráda vyplním. doufám, že se v rámci proměny přibude i více zeleně,“ uzavírá Karlolína V.

Fotogalerie
16 fotografií