V Praze lze narazit na místa, kde češtinu člověk téměř nezaslechne. Podle Českého statistického úřadu tu letos žilo přes 228 tisíc cizinců a jsou najdou se i městské části, kde tvoří i více než čtvrtinu obyvatel. V Nebušicích, které mají jen něco málo přes 3 tisíce obyvatel, je to dokonce 33 %, na Praze 2, kde žije přes 50 tisíc lidí, tvoří 26 % obyvatelstva.

Expati v průzkumu hodnotí různé aspekty jejich života, například jak se jim ve městě žije, jaké jsou tu kariérní přiležitosti nebo jak moc je život ve světových metropolích finančně náročný.

Praha v první desítce

Praha se letos dostala do první desítky měst žebříčku, celkově se umístila na sedmém místě. Jako úplně nejlepší město pro život vybrali expati hlavní město Malajsie Kuala Lumpur, druhá je španělská Malaga a třetí Dubaj. Celkově se v první desítce umístila z evropských měst ještě Basilej na devátém místě a Madrid na desátém.

Praha se v některých kategoriích hodnocení umístila i výše. Ze všech hodnocených měst je na čtvrtém místě v kategorii, kde se hodnotí kvalita městského života. „Jsou tu skvělé příležitosti pro socializaci, různé aktivity, cestování i osobní rozvoj,“ uvedla jedna z účastnic průzkumu z Ukrajiny. Expati na Praze oceňuje hlavně kvalitní veřejnou dopravu, se kterou je spokojeno 91 % respondentů. Přes 80 procent lidí také označilo místní zdravotní péči za snadno dostupnou.

Cizinci žijící v Praze také kladně hodnotili i svůj pracovní život, v této kategorii se Praha umístila na pátém místě ze všech měst. Lidé jsou tu spokojení s kariérními příležitostmi i pracovní dobou. O něco hůře se ale Praha v hodnocení expatů umístila v otázce bydlení a peněz. Najít si tu bydlení je sice podle více než 70 procent cizinců snadné, ale pro více než 40 procent z nich je poměrně drahé. I tak jsou ale zhruba dvě třetiny expatů v Praze spokojení se svou finanční situací.

Pokulhává v přívětivosti

Průzkum se ptá i na otázku, jak snadné je se v jednotlivých městech usadit a jak moc se tu lidé dokáží cítit jako doma. Například v Kuala Lumpuru, který se v celém žebříčku umístil jako první, je podle více než 90 procent lidí snadné se usadit i bez znalosti místního jazyka. V této kategorii, která hodnotí, jak snadné je se tu usadit, se Praha umístila až na 38. místě. V hodnocení „přívětivosti“ měst dokonce až na 53. místě. Zhruba třetině lidí podle průzkumu tu totiž lidé nepřijdou úplně přátelští vůči cizincům. Jedna z účastnic průzkumu z Kanady uvedla, že lidé jsou tu občas trochu "drsní". 

I tak ale 72 procent lidí v průzkumu uvedlo, že jsou spokojení se svým společenským životem a cítí se tu jako doma. Zatímco Praha se podle hodnocení expatů umístila v první desítce, v té poslední skončily města, u kterých by to možná nikdo neočekával. Například New York se skončil až na 48. místě těsně před Moskvou a úplně poslední je Řím.

Fotogalerie
23 fotografií