S velkou pompou byla před lety prezentovaná vize nové radnice Prahy 8, která měla vyrůst v nejrušnějším centru Libně – nedaleko důležité dopravní křižovatky. Když se v roce 2014 začalo s výstavbou velkolepé a nápadné budovy, jíž navrhl významný architekt Josef Pleskot. Disponovat měla prostory pro obchodní centrum, kanceláře i pro sídlo Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy. Že „skutek utek“ bohatě ilustruje současný stav – budova, která měla být chloubou nejen Libně, ale celé Prahy 8, je pořád stále staveništěm.

Vypomůže hlavní město

Jeho dokončení už nicméně nebude mít na starosti Praha 8, která s výstavbou započala, ale hlavní město. 1. prosince tento záměr schválilo zastupitelstvo Prahy 8, nyní jej posvětili i pražští radní. Hlavní město tak bude mít dokončení stavby na starosti, mimo jiné i z toho důvodu, že se stavba rozprostírá nejen na pozemcích, které náleží Praze 8, ale rovněž i hlavnímu městu.

Jedná se o jednu ze zanedbaných lokalit v rámci Prahy, a aby možno začít s její celkovou revitalizací a řešit území komplexně, je třeba, aby nebyla zatížena dalšími právními a soudními spory, což nám tato dohoda umožňuje,“ sdělil radní hlavního města Jan Chabr (TOP 09). Naráží tím především na fakt, že Praha 8 byla v soudím sporu s firmou Metrostav, který měl stavbu budovy na starosti.

„S ohledem na to, ze se jedná o nešťastný milník minulosti a soubor nemovitosti, který má přejít do vlastnictví hlavního města Prahy, je nezbytné aby vyřešeny veškeré spory a možné právní nároky jdoucí za městskou částí,“ dodal Chabr.

Málem bankrot

Hlavní město se i postará o narovnání sporů mezi Prahou 8 a firmou Metrostav, zároveň Praha také převezme „nevděčnou“ úlohu dokončení torza radnice. „V rámci dohody hlavní město Praha nepřebírá dluhy městské části a ani nevstupuje do pozice dlužníka,“ uvádí se v důvodové zprávě k tisku, jejž schválili pražští radní.

Prahu 8 přitom slovy náměstka primátora Pavla Vyhnánka (Praha Sobě) kvůli výstavbě Nové Palmovky málem čekal bankrot. „Řešili jsme bezprecedentní situaci. Praha 8 má přes 106 tisíc obyvatel, což ji řadí na 7. místo v žebříčku největších českých měst. Větší než Praha 8 je pouze Ostrava, Plzeň a Brno,“ uvádí.

Vinou chybných rozhodnutí učiněných v minulých letech se tato městská část ocitla krůček od bankrotu, kdy by nebyla schopná dostát nejen finančním závazkům, ale i plnit základní funkce jako je provoz škol či péče o škole. Vinou nepovedeného projektu,“ byl konkrétní.

Rada hlavního města proto nakonec schválila nejen prominutí vrácení dotace, ale zároveň Praze 8 poskytne další dotaci v hodnotě 550 milionu korun. „Jde o částku, kterou Praha 8 bude moci využít na svůj rozvoj, který by bezpochyby bez zapojení Prahy nebyla schopná uskutečnit,“ dodal Vyhnánek s tím, že se jedná o ryze nadstranický krok. Koalici v Praze 8 tvoří ODS, Patrioti a TOP 09 se STAN, kdežto na magistrátu aktuálně vládnou Piráti, Praha Sobě a Spojené síly pro Prahu (TOP 09, STAN, KDU-ČSL, LES a Demokraté Jana Kasla).

Bude radnice i sídlo záchranky?

„Je na místě poděkovat nejen koaličním partnerům, ale i kolegům z Pirátů Prahy 8, Prahy Sobě, magistrátu a dalším, kteří věnovali opravdu mnoho času při hledání optimálního řešení pro Prahu 8 a projevili dobrou vůli a ochotu při vzájemné spolupráci,“ ocenil radní Prahy 8 Tomáš Hřebík (STAN). „Společně jsme dokázali minimalizovat škody, napáchané minulým vedením naší městské části a jsem opravdu rád, že jsme se dobrali výsledku, díky kterému se zbavíme stínu, který metaforicky i doslova vrhá nedostavěná budova radnice na všechny pozitivní kroky, které na Palmovce plánujeme a postupně realizujeme.“

Otázkou nicméně zůstává, co s budovou bude dále. Aktuálně jsou na stole tři varianty – buď ji magistrát využije pro vlastní účely, nebo ji nabídne v koncesi. S jejím prodejem hlavní město nepočítá. „Jednou z možností dalšího rozvoje je přesunutí Vesmírné agentury, které začíná být těsná budova na Vltavské. Pro tuto možnost probíhají jednání,“ upřesnil primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Jeho náměstek Petr Hlaváček (TOP 09) k tomu dodal, že „budova bude s největší pravděpodobností sloužit administrativní práci.“ Jasno by mělo být až v roce 2022. Finální tečku za dohodnou mezi hlavním městem a Prahou 8 má učinit zastupitelstvo konané 16. prosince, které by mělo výše zmiňovanou dohodu potvrdit.

Revitalizace Palmovky

Oblast kolem Palmovky je obecně vnímaná problematicky. Hlavní město má už delší dobu v plánu revitalizaci této lokality. Praha 8 už v minulosti avizovala velké plány v lokalitě náměstí Bohumila Hrabala, které funguje spíše jako autobusové nádraží. Libeňská radnice plánuje výstavbu projektu One Palmovka, na nějž by měl být navázán i vznik plnoprávného náměstí Bohumila Hrabala s uměleckým dílem, na jehož podobě má podílet Galerie hl. m. Prahy. Situaci komplikuje fakt, že pozemky u Palmovky jsou rozparcelovány mezi několik vlastníků.

Hlavní město a Praha 8 dříve uzavřely memorandum společného postupu při rozvoji této lokality. „Toto memorandum o spolupráci vyjasňuje jednotlivé vztahy a říká, že budeme intenzivně spolupracovat na smíšené městské čtvrti, která by měla sloužit pro dostupné bydlení,“ ujasnil náměstek primátora Hlaváček. „Měl by to být projekt, který nastaví nový standard, jak pracovat s pozemky v městské držbě.“ V rámci memoranda měl na Palmovce například vzniknout nový park či náměstí právě s uměleckým prvkem.

Výrazná umělecká instalace tomuto světoznámému spisovateli dosud chybí. Jde o mimořádnou příležitost pro naši část i celou Prahu,“ sdělil loni na jaře radní Prahy 8 Tomáš Hřebík. Podle něho by nová podoba náměstí měla vzniknout nejpozději do roku 2025. Hrabala v lokalitě aktuálně připomíná pouze tzv. Hrabalova zeď neboli barevná koláž na zdi stanice metra Palmovka.

Video
Video se připravuje ...

PALMOVKA TEĎ! - Územní studie Youtube Palmovka TEĎ

Fotogalerie
26 fotografií