Sněhová pokrývka v ulicích Prahy vždy vyvolá vlnu většinou pozitivních reakcí. Přeci jen se nestává tak často, že by pražská panoramata přikryla bílá deka, která by navíc vydržela déle než pár hodin. Zasněžené centrum Prahy má své neobvyklé kouzlo, vše je najednou čisté a tiché, tedy ideální čas vychutnat si vánoční atmosféru.

I když vláda nařídila zavření největších trhu na Staroměstském náměstí, na některých místech trhy zůstaly. Výjimečnou podívanou na zasněženou Prahu nabídne i Střecha Lucerny, která se proměnila ve vánoční les a v neděli zde proběhne i mikulášská nadílka. „V neděli potkáte na Střeše Lucerny vzácné hosty - Mikuláše, anděla a čerta! Od 16:30 do 20:00 budou všem hodným i zlobivým bytostem rozdávat pochvaly i pokárání,“ lákají organizátoři na Facebooku.

Zasněžená Praha však nenabízí jen krásné fotky a vánoční atmosféru, milovníci driftování v tento čas většinou obsadí strahovské parkoviště. I když by se to mohlo zdát jako zbytečná a nebezpečná kratochvíle, řidiči tak získávají i zkušenosti, jak auto ovládat v náročných podmínkách, což se může na zasněžených silnicích nejednou vyplatit.

Dopravní komplikace

Bohužel ani ty pražské ulice se většinou při sněhové nadílce nevyhnou dopravním nehodám, často i autobus městské hromadné dopravy skončí ve škarpě. To se stalo i během sobotního dopoledne v ulici K Pazderkám, naštěstí nehoda nebyla nijak vážná. Komplikací s dopravou, hlavně tou příměstskou mezi Prahou a Středočeským krajem, však přibývá. 

Některým lidem sníh zkomplikoval cestu veřejnou dopravou. Pražský dopravní podnik a společnost Ropid ráno hlásily, že problémy měly městské i příměstské autobusy například na západním okraji města - v oblasti Kopaniny, v kopci na Julisku, ve stoupání ze Sedlce na Suchdol či směrem na Roztoky. Některé úseky nebyly sjízdné i na opačném konci metropole, v Klánovicích nebo na severu mezi Ládvím a Bulovkou. Během dopoledne se až na výjimky postupně dařilo vozovky uklidit a provoz obnovit podle jízdních řádů.

V hlavním městě byla kvůli sněhu dočasně zrušena řada autobusových zastávek. Také některé vlaky jsou blokovány, nevyjíždějí například z Masarykova nádraží směrem na Čelákovice. Omezení je i na nádraží Praha-Vysočany

Napadaný sníh vyjelo po 07:00 odklízet všech 71 sypačů určených na úklid nejdůležitějších ulic a dalších víc než 50 kusů menší techniky určených na úklid vedlejších ulic a chodníků

„Hlavní komunikace jsou sjízdné, pouze místy mohou být zbytky mokrého tajícího sněhu nebo pouze mokré,“ uvedla dopoledne mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barbora Lišková. Žádná vážnější nehoda se v ulicích hlavního města zatím nestala.

Video
Video se připravuje ...

Bílá pokrývka přikryla Prahu Aktu.cz

Fotogalerie
46 fotografií