Projekt, který by mohl změnit vzhled celého okolí, se má stavět na křižovatce ulic ulic Na Strži, Jeremenkova a Olbrachtova. Nyní tu stojí autoservis a za ním několikapodlažní administrativní budova. Ty by podle Tomáše Fencla, ředitele realitní společnosti Velska, která pozemky loni koupila v aukci za téměř 500 milionů, nahradit nová ikonická budova. „To byla naše vize,“ řekl při oznámení výsledků architektonické soutěže, ze které vzešla budoucí podoba této lokality. 

Zúčastnilo se jí více než 70 architektonických studií z celého světa. Do finále se dostalo několik návrhů, jeden z nich například plánoval na pozemku vybudovat tři výškové budovy, vítězný návrh holanského studia Benthem Crouwel Architects nakonec spíše připomíná novou menší čtvrť s dominantní prosklenou kancelářskou budovou. „Jejich návrh nejlépe vyhověl kritériím soutěže a specifikům lokality,“ řekl k výsledkům soutěže soutěže předseda odborné poroty Radek Kolařík.

Nová součást panorama Pankráce

Architekt Pascal Cornips z vítězného studia poznamenal, že Česko se stalo tak trochu jeich novým domovem, protože nedávno zvítězili v soutěži o návrh nového hlavního nádraží v Brně. Zmínil, že na Praze 4 se nachází mnoho různých druhů staveb jako jsou menší domy, bytové domy i výškové budovy. „Ale trochu nám tu chybí něco, co si člověk zapamatuje,“ poznamenal.

Inspiraci také čerpali z veřejného prostoru v Praze i zajímavého charakteru lokality, kde se nachází mezi zelenými terasami klesajícími směrem k Vltavě a plání, kde se nachází zástavba směrem k Budějovické. Jejich ambicí je vytvořit atraktivní lokalitu pro místní obyvatele. Návrh se skládá z devíti budov na pozemku ve tvaru trojúhelníku, nejnižší se nachází na rohu ulic Jeremenkova a Na Strži a postupně se jejich výška zvedá směrem k dominantně, kterou bude tvořit více než 70 metrů vysoká kancelářská budova. „Nebude to ta nejvyšší budova na panorama Prahy, ale určitě bude rozpoznatelná,“ poznamenal architekt.  Hrubá podlažní plocha celého projektu má být asi 47 500 metrů čtverečních. Cílem studia není vytvořit pouze prostor pro bydlení, ale i pro život v uličkách a malých náměstích mezi jednotlivými budovami, kde by se měly nacházet obchody nebo restaurace.

Příroda na střechách

Střechy budov by měly být podle návrhu pokryté zelení a také zároveň propojeny mosty. Inspiraci architekti čerpají z přírody. Střechy budov si lze představit jako prostředí v kopcích, kam se lidé vydávají na procházky a po jednotlivých mostech mohou projít skrze prostředí s různými druhy vegetace.

Byty k pronájmu

V celém projektu by mělo být téměř 480 bytů různých druhů ve velikosti od 24 do 80 metrů. „Pracujeme s myšlenkou, že to bude nájemní bydlení a věříme, že to je cesta, krou má smysl jít,“ dodal ředitel společnosti. Nevyloučil ale pozdější úpravy. Díky tomu, že celý projekt se skládá z více budov, je tu tak podle něj prostor pro flexibilní úpravy.

Výstup z metra D

Nový projekt má vzniknout přímo naproti plánované zastávce metra D Olbrachtova. Proti té už delší dobu protestuje místní spolek lidí, kterému vadí jak samotná výstavba, tak také kácení stromů. Developer usiluje o tom, aby jeden z výstupů metra byl přímo v jedné z plánovaných budov naproti plánované stanici. Podle ředitele Fencla by to mohlo pomoci vyřešit některé námitky místního spolku, protože by mohl vzniknout větší vestibul pod zemí, díky kterému by mohli lidé bezpečněji chodit pod silnicí. Mohla by se také zmenšit plánovaná stavba výstupu na rohu ulice Na Strži a Jeremenkova a nemuselo by se kácet tolik stromů. Nyní firma plánuje požádat o nutnou změnu územního plánu, kterou již má předjednanou s magistrátem. Náklady na projekt podle něj budou v jednotkách miliard korun.

Fotogalerie
14 fotografií