Muž (60) se nakazil koronavirem začátkem letošního roku, nemoc u něj měla bohužel velmi těžký průběh. Skončil v pražské Nemocnici Na Homolce, kde ho lékaři museli napojit na mimotělní oběh (ECMO). Na něm strávil celkem 200 dní. „Tak dlouhý pobyt na mimotělní podpoře a to, že to pacient takto zvládnul, je něco výjimečného, za to je třeba Nemocnici Na Homolce poděkovat,“ řekl Blesku profesor Lischke. 

Po 78 dnech od napojení na ECMO už bylo zřejmé, že jeho plíce jsou nemocí natolik zdevastované, že nemají šanci se samy zhojit. „Byli jsme si jistí, že jeho plíce se nezlepší. Pacienta jsme proto zařadili na čekací listinu pro transplantaci plic,“ vysvětluje Robert Lischke. Na vhodné nové plíce čekal muž dalších 122 dní, což je podle Lischkeho dlouhá doba. Orgán k transplantaci se ale nakonec podařilo nalézt. 

Pacient byl převezen do Motola, kde ještě musel podstoupit řadu předoperačních vyšetření. „19. září jsme pak přistoupili k samotné operaci. Trvala osm hodin, vše šlo dobře,“ popsal Lischke s tím, že šlo o velmi náročný zákrok. „Po pěti dnech jsme pacienta odpojili od mimotělního oběhu a asi po třech týdnech od ventilátoru. Teď dýchá spontánně, ale je velmi slabý, jeho rehabilitace bude ještě dlouhá,“ dodal profesor Lischke s tím, že prognóza je dobrá a pacient se pomalými kroky zlepšuje.  

Na transplantaci plic čeká v současné době v Česku ještě jeden další pacient, jehož plíce jsou poškozeny důsledkem covidu.

Video
Video se připravuje ...

Transplantace plic se světovým rekordem v délce pobytu na mimotělní podpoře FN Motol

Fotogalerie
9 fotografií