Pražská záchranka zřídila v metropoli speciální tým, který v případě komplikací poskytne akutní péči lidem v konečném stádiu nevyléčitelného onemocnění přímo v místě bydliště. Pacienti tak nebudou muset podstoupit stres, který je spojený s převozem do zdravotnického zařízení. Tým chce zvyšovat kvalitu života pacientům na konci jejich životní pouti.

„Osmdesát procent lidí si přeje poslední chvíle svého života strávit doma se svými blízkými, ale jen dvaceti procentům se to vyplní,“ říká Milena Johnová (Praha sobě), radní hl. města Prahy pro sociální politiku a zdravotnictví. Předpokládá se, že bezplatná služba bude stát město 5,3 až 6 milionů ročně. Služba zatím funguje pouze v denní době a předpokládají se tři až čtyři výjezdy za směnu.

Fungování v praxi

Člověk v nesnázích zavolá na číslo 155. Operátor na druhém konci linky identifikuje pomocí tří cílených okruhů otázek pacienta jako „paliativně relevantního“. „V případě potřeby vyjede náš tým, který má oproti výjezdovému lékaři záchranné služby tu výhodu, že bude mít více času na pacienta. Tým se navíc skládá z proškolených odborníků, kteří vědí, jak postupovat, aby mohl pacient zůstat co nejdéle v pohodlí domova,“ sdělil Blesku ředitel Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy Petr Kolouch.

Tým také na místě stanoví příslušnou medikaci, poskytne pacientovi i blízkým potřebné informace a zajistí návaznou péči s některým z poskytovatelů hospicové péče. Ti následně poskytnou v případě potřeby pacientovi lůžko ve svých zařízeních, nebo budou za pacienty docházet domů. „V závěru života je péče hlavně o léčbě bolesti, snížení utrpení z nedostatku dechu a příjmu tekutin. Poté, co tým odjede, nechá na místě instrukce, jak postupovat dále,“ dodává Petr Kolouch.

Od plánů po realizaci

Příprava na takový projekt trvala dva roky. V rámci sedmi týdnů pilotního ověřování vyhodnotili dispečeři záchranky na tísňové lince, že 69 pacientů potřebovalo paliativní péči. Po vyšetření a ošetření bylo 31 osob převezeno k hospitalizaci, 32 jich bylo ponecháno doma v péči poučené rodiny a šest zemřelo v domácím prostředí již při poskytování přednemocniční neodkladné pomoci.

Do nemocnice co nejšetrněji

Jestliže nebude pomoc v domácím prostředí stačit, tým zdravotníků převeze pacienta do specializovaného pracoviště tak, aby cesta byla co nejkratší a co nejméně stresující. Takovými místy jsou spolupracující nemocnice s paliativním týmem. Na místě bude člověku zajištěna péče přímo na paliativním oddělení.

Fotogalerie
7 fotografií