Asi každý majitel psa někdy zažil se svým čtyřnohým chlupáčem horké chvilky, kdy z nepochopitelných důvodů klidného psa na vodítku napadne volně pobíhající pes, jehož páníček často ani nejeví snahu psa přivolat nebo odchytit. Podobnou zkušenost mají i obyvatelé Holešoviček. V nedaleké usedlosti Hercovka, která je opuštěná, přebývají lidé z okraje společnosti, narkomani a bezdomovci, kteří jednoho takového „mazlíka“ jménem Brut také vlastnili.

Brut je pes typu bull, tedy žádné malé ořezávátko, a protože nemá dostatečný výcvik a péči, terorizoval své okolí. Pokousal několi psů z okolí a dokonce mělo dojít i k útoku na člověka, což ale naštěstí nebyla tak úplně pravda. „Majitel napadeného psa strčil do souboje ruce, to se zkrátka nedělá, není divu, že byl pokousaný,“ napsal ve facebookové skupině, kde se tento problém řešil, jeden ze sousedů, který byl události přítomen.

Video
Video se připravuje ...

Majitel Bruta s ním chodil bez vodítka. Pes často napadl jiné psy. Na videu se majitel snaží Bruta odtrhnout, zajímavé však je, že v druhé ruce drží láhev, kterou si pečlivě hlídá po celou dobu incidentu. Holešovičky pro lidi

Sousedé se báli o bezpečnost

Proto když si obyvatelé Holešoviček chtěli v půlce září uspořádat sousedskou slavnost, rozhodli se, že vyřeší i problém s Brutem. „Když jsme jako spolek připravovali sousedské slavnosti Zažít park Hercovka jinak, museli jsme organizačně řešit tisíc a jednu věc. Čím víc se blížil den akce, ozývalo se nám čím dál, tím víc sousedů, že mají obavy o bezpečnost svých dětí na akci. To vše kvůli „nájemníkům“ žijícím v usedlosti Hercovka a jejich psímu mazlíkovi jménem Brut, který tady pokousal již několik zvířat, ale i lidí, a přesto si vesele dál chodil po okolí,“ řekl Michal Trník, jeden ze členů sdružení Holešovičky pro lidi.

Podle Trníka veterinární správa vydala doporučení o odebrání psa už v květnu. „Museli jsme vyvinout spolu se sousedy enormní tlak, jak na MČ Praha 8 tak na policii. Měli jsme pocit, že každý má své důvody, proč tuto situaci již měsíce neřeší,“ dodává rozhořčeně. Přitom v takovýchto případech není vyjádření veterinární správy ani potřeba, městská část může jednat ihned.

Psa nakonec odebrali

„V případě tohoto přestupku nepotřebuje městská část, na rozdíl od některých jiných porušení zákona, ani odborné stanovisko státní veterinární správy (SVS) a zpravidla to řeší s chovatelem napřímo,“ řekl Blesku mluvčí pražské veterinární správy Per Majer.

Aby toho nebylo málo, jen dva dny před akcí Brut znovu zaútočil, tentokrát na psa. „Náš tlak kombinovaný s tlakem sousedů vyústil k odebrání tohoto nebezpečného psa jeho majiteli. Ale stalo se tak za pět minut dvanáct v pátek večer. Doufáme, že tato kapitola je již uzavřena,“ oddechl si Trník.

„Na místo incidentu byla přivolána policejní hlídka, která majiteli psa odebrala. Případ řešíme jako přestupek a majiteli v následném Přestupkovém řízení hrozí pokuta. Případem se dále zabýváme,“ sdělila mluvčí pražských strážníku Irena Seifertová. Podle veterinární správy tak došlo k tzv „propadnutí nebo zabrání týraného zvířete. Majitelem se v takových případech následně stává po nabytí právní moci ihned stát,“ uzavřel Majer.

Fotogalerie
4 fotografie