Autu s nákladem střešních tašek se 12. února 2019 během jízdy zabrzdil vlek, v silách řidiče (69) v tu chvíli nebylo vůz ovládat a do kapličky narazil. Rozhodnutí statika bylo neúprosné. Památkově chráněný unikát z roku 1885 musel k zemi. Demolice, kterou obyvatelé Sobína sledovali se slzami v očích, proběhla ještě tentýž den. „Jsme z toho nešťastní. Kaplička měla nevyčíslitelnou hodnotu a pro nás všechny moc znamenala. Určitě budeme chtít novou,“ uvedla bezprostředně po události Marta Koropecká (72, Pro Zličín a Sobín), starostka městské části Praha-Zličín, pod kterou Sobín spadá.

Jednání s památkáři, architekty a příprava projektu trvaly do roku 2020, poté začala výstavba. Slavnostní vysvěcení kaple proběhne na přelomu října a listopadu.

Z původních cihel

Výstavba probíhala pod dohledem Národního památkového ústavu. Svatostánek postavili studenti Akademie výtvarných umění v Praze v rámci praxe a brigád a celá akce byla rozdělena do dvou etap. Jelikož se stavělo původní technologií, na vápennou maltu a z cihel z roku 1864, bylo nutné dodržet původní technologický postup. Hrubá stavba se dříve nechávala přes zimu »odpočinout«, aby dostatečně vyschla. Tato technologická pauza byla nezbytná, aby nepraskaly povrchové vrstvy štukových omítek.

Zaplatila ji pojišťovna

Obnova kapličky stála přibližně 1,2 milionu korun. „Platby budou zatím probíhat prostřednictvím pojišťovny. Teprve v případě, že by tyto finanční prostředky nebyly dostatečné, byly by podniknuty další kroky – například požádán pražský magistrát o příspěvek z fondu na opravu památek nebo vypsána veřejná sbírka,“ uvedla před začátkem prací Marta Koropecká. Nic z toho ale prý nakonec nebylo zapotřebí.

Chtěli umíráček

Na původní kapličku, kterou navrhl zednický mistr V. K. Panoš a kterou vybudovali stavitelé František a Josef Hrdličkovi, se v roce 1885 skládali i místní. Podle historických záznamů si Sobínští sami chtěli zvonit klekání a umíráček.

Video
Video se připravuje ...

Kamion v Sobíně zdemoloval 12. února 2019 novogotickou kapličku. David Malík

Fotogalerie
41 fotografií