První obchod Přestupní stanice otevřela její zakladatelka Eva Dudová před čtyřmi lety. Na rozjezd svého sociálního podniku vybrala peníze v crowdfundingové kampani a první obchod otevřela na Žižkově. Obchod prodává oblečení, doplňky a šperky z druhé ruky, co je ale mnohem důležitější, zaměstnává lidi bez domova a pomáhá jim s návratem z ulice.

Tito lidé nejenže nemají střechu nad hlavou, ale mají za sebou drogovou nebo trestní minulost, často se také potýkají s duševními chorobami. „Takovým lidem nestačí dát jen práci, potřebují komplexní pomoc, proto jim kromě stabilního příjmu pomáháme i s vyřešením zdravotních problémů, radíme, na který úřad zají a kde zažádat o městský byt,“ vysvětluje Eva Dudová. V přestupní stanici si tak lidé bez domova znovu zvyknou pravidelně chodit do práce a obnoví se i mezilidské vztahy.

Pandemii skoro nepřežili

Eva Dudová od začátku razí teorii, že nechce spoléhat na žádné granty. Proto přestupní stanici vždy vedla k ekonomické soběstačnosti, zkrátka aby to byl výdělečný podnik jako kterýkoli jiný. To se jí víceméně dařilo, v únoru roku 2020 dokonce otevřela další obchod v centru Prahy, přišla ale pandemie, všechny obchody se zavřely a na Přestupku začaly doléhat ekonomické problémy.

„Na novou provozovnu jsme opět vybírali pomocí v crowdfundingové kampaně, jenže 14 dní po otevření jsme museli zavřít. S otevřením druhého obchodu nám samozřejmě vzrostly náklady na mzdy a pronájem. Lidem jsme nechtěli přestat platit, vrátilo by je to zpátky na ulici,“ podotýká Dudová. „V průběhu kampaně jsme začali mít veliké finanční problémy a kampaň na záchranu pracovních míst pro lidi bez domova se změnila na záchranu celé Přestupky a zajištění jejího dalšího fungování,“ dodává.

Sbírka pomohla

Kampaň byla na začátku srpna ukončena a podařilo se vybrat bezmála 400 tisíc korun, což znamená, že je Přestupka zachráněna a pokud nepřijdou další dlouhodobé lockdowny, měla by si své místo mezi pražskými sociálními službami bez problému udržet. Část vybraných peněz byla už použita právě na proplacení mezd, další část peněz bude sloužit k udržení dalšího pracovního místa.

Jen pro představu… Stovku stojí Přestupku další hodina práce člověka bez domova, za dalších 500 jsou schopni pro své zaměstnance zařídit konzultace k řešení dluhů a dalších administrativních nástrah a za dalších 1500 korun se výrazně zvyšuje šance, že se dotyčný dostane z ulice do přechodného bydlení. Na tomto kroku musí samozřejmě Přestupka spolupracovat s dalšími organizacemi

„Jsme rádi, že existenční nejistota, kterou jsme v posledních měsících zažívali, je díky vám zažehnána. Budeme moc rádi, když se u nás stavíte osobně a my vás budeme moci přivítat a poděkovat i osobně. Děkujeme, že jste na naší straně, máme vás rádi!,“ napsal tým Přestupní stanice jako poděkování všem dárcům, kteří v kampani přispěli.

Video
Video se připravuje ...

Takhle to vypadá v Přestupce Eva Fornálová

 

Přestupní stanice funguje jako obchod s oblečením z druhé ruky a zároveň dává práci lide bez domova nebo v tíživé životní situaci, kteří se chtějí postavit na vlastní nohy. Novou prodejnu v centru Prahy vede slečna Markéta, která sem sama přišla z ulice.
Autor: Czech News Center/Jan Zázvorka