Česká vláda byla veřejností i odborníky kritizována za laxní přístup k afghánským spolupracovníkům, kteří se po převzetí moci Tálibánem ocitli v ohrožení života. Nakonec se ale snaha o pomoc rozhýbala a během středy odlétlo z Kábulu již třetí evakuační letadlo s afghánskými tlumočníky, pracovníky české ambasády a dalšími lidmi s vazbami na Českou republiku.

Hřib nabídl byty

Hned po příletu prvního vojenského speciálu, kde bylo na palubě 46 lidí, napsal pražský primátor Zdeněk Hřib na Twitter, že Praha je ochotná pomoci afghánským uprchlíkům. „Za Prahu jsme připraveni vypomoci s přijetím afghánských tlumočníků a jejich rodin. Podobně jsme už spolu s vládou našli společné řešení v případě pomoci běloruským disidentům. Napsal jsem Janu Hamáčkovi, aby se neváhal na mě obrátit,“ uvedl primátor.

Pražský primátor dokonce prohlásil, že je hlavní město připravené afghánským uprchlíkům nabídnout městské byty. „Od konce r. 2018 jsme pronajali 900 městských bytů. Bydlí v nich senioři, samoživitelky, zdravotně znevýhodnění a také učitelé a zdravotní sestry. Šest z nich bylo ve spolupráci s ministerstvem vnitra pronajato běloruským disidentům. Až vláda doveze uprchlíky z Afghánistánu, můžeme takto také pomoci,“ řekl Hřib

Černochová apelovala na ostatní hejtmany a starosty

V podobném duchu se vyjádřila i starostka Prahy 2 Jana Černochová (ODS), která je zároveň předsedkyní sněmovního výboru pro obranu. „Přeju si teď jedno a prosím o to samé všechny hejtmany, primátory i kolegy starosty. Jestli se k nám naši spolupracovníci z Afghánistánu bezpečně dostanou, pomozme Janu Hamáčkovi a jeho resortu s jejich integrací. Bez nás a našeho maximálního nasazení a pomoci to nepůjde. Ukažme všem, že to dokážeme,“ napsala Černochová na Twitter.

Podle České televize ministr vnitra Jan Hamáček v pondělí sdělil, že hodlá v této věci s hejtmany jednat. „Od některých samospráv jsem už nabídky obdržel,“ dodal Hamáček. Podle předsedy Asociace krajů Martina Kuby (ODS) to ale není pravda.

Jedinou možnou nabídku dostal od primátora Prahy. Mluvil jsem se všemi hejtmany a nikdo mu žádnou nabídku nedal,“ řekl Kuba. Hamáček by s hejtmany měl jednat ve čtvrtek.

Video
Video se připravuje ...

Mrazivé záběry z Afghánistánu: Zoufalý útěk na podvozku letadla Twitter

Fotogalerie
16 fotografií