Portál Prahy 5 má za cíl občanům poskytovat informace v jejich okolí, aby nebyli odkázáni pouze na úřední desku na radnici. „Občané na mapě přehledně vidí, co se děje nebo plánuje v okolí jejich bydliště,“ říká starostka Renáta Zajíčková (ODS).

Pilotní provoz se spustil již v květnu a obsahoval sedm kategorií, teď jich obsahuje deset. Funguje jako interaktivní mapa, kde lze po vrstvách zobrazovat různé kategorie.

Nabízí například informace o místech, kam se lze vydat na procházku. Občany láká například na cestu po okolí Bertramky v okolí historické vily ze 17. století, která se proslavila tím, že tu několik let pobýval skladatel Wolfgang Amadeus Mozart. Trasa dál vede kolem kolem Vozovny Košíře a Klamovky až do Kinského zahrady. Jednou z atrakcí tu do loňského roku byl pravoslavný Chrám sv. archanděla Michaela, který sem byl přemístěn z Ukrajiny. Loni v říjnu ale shořel.

Připomínky k veřejnému prostoru

Občané mohou posílat emailem připomínky k místům na mapě nebo k tomu, co by se na ní ještě mělo objevit. Na mapě lze najít podněty z jedné z vycházek přes Dívčí hrady, kterou městská část pořádala koncem června. Jsou připomínky k tomu, aby se v těchto místech zpevnily lesní cesty nebo aby vznikla veřejná ohniště. Na mapě lze najít také podnět k vytvoření bezpečných cest do školy ve Starých Hlubočepích.

Další vrstvy ukazují umístění různých hřišť a informují například o tom, pro jak staré děti jsou vhodné. Na mapě lze najít také umístění škol a lze zobrazit jejich spádové oblasti. Portál nabízí i vyloženě praktické informace jako místa určená pro svoz odpadu nebo dopravní uzavírky.

Měl by dostat nové funkce

V druhé polovině roku by měl získat i nové funkce a prezentovat investiční záměry městské části nebo projekty realizované v rámci participačního rozpočtu. V rámci této iniciativy často navrhují, kde by měla vzniknout různá hřiště a další doplnění veřejného prostoru.

Geoportál městská část vyvíjí spolu s Prahou 6, která ho spustila již loni. Podle starostky Zajíčkové to má výhodu, že se šetří veřejné peníze a proces tvorby aplikace je rychlejší. „Během podzimu dostane portál uživatelsky příjemnější rozhraní, přibude rozcestník, aktuality z dění na Pětce, ankety nebo rozšířený formulář pro zakládání podnětů radnici,” dodává starostka.

Portál by měl také nabídnout i přehled kulturních a společenských akcí nebo třeba zajímavosti z historie. Radnice plánuje také soutěže. V září se plánuje využití spolu s fotografickou soutěží o nejzajímavější letní momentku. Na portálu by se měly v zimě objevit také vrstvy s přehledem ledových ploch nebo informace o úklidu sněhu.

Fotogalerie
18 fotografií