Vedle velkého množství výztuže, která se neshodovala s původní projektovou dokumentací, komplikoval práci kabel vysokého napětí. Dělníci ho objevili v nosné konstrukci, také nebyl zanesený v žádné dokumentaci a byl pod proudem. Dálnice tak byla místo plánovaných 16 hodin uzavřena ve směru na Prahu zhruba 48 hodin a ve směru na Hradec Králové více než 60 hodin.

Pražská energetika (PRE) v souvislosti s kabelem nalezeným v mostní konstrukci dnes ČTK sdělila, že práce energetiků kolem uvedeného kabelu ale trvaly maximálně hodinu. Mluvčí PRE Petr Holubec současně upřesnil, že nešlo o kabel vysokého napětí, ale historický propojovací kabel o napětí jednoho kilovoltu, což je hladina nízkého napětí.

„Kabel v těchto místech byl před stavbou dálnice před více než 40 lety a při její stavbě byl pravděpodobně z důvodu ulehčení práce uložen a zakryt v mostní konstrukci místo toho, aby byl pod dálnicí. O této změně tehdejší stavbaři dálnice a mostu nikoho neinformovali, proto není zakreslen ani v historických papírových podkladech, ani v digitálních mapách,” uvedl mluvčí PRE a doplnil, že poruchová služba PRE vyslala četu energetiků na místo ihned po oznámení nálezu elektrického kabelu krátce po půlnoci na neděli. Energetici podle Holubce zajistili vypnutí kabelu a v 1:25 předali místo dělníkům k demolici.

Kdo za to může?

Zdržení kritizoval v pondělí ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO). „Uzavírka na D11 musí co nejrychleji skončit a viník tohoto již déle než 24 hodin trvajícího zpoždění na jedné z dopravních tepen republiky by měl nést odpovědnost," uvedl ministr. Ministerstvo dopravy dá podle něj podnět k zahájení řízení o finančním potrestání viníka.

Investorem a stavebníkem je TSK Praha. V rozhodnutí o povolení uzavírky je označena za osobu odpovědnou za provedení stavebních prací společnost COLAS CZ a.s., uvedlo ministerstvo. TSK se ke zdržení zatím nechce vyjadřovat. „Vedení společnosti nechá vypracovat kompletní zprávu, která bude obsahovat jak přípravu demolice, tak samotné demoliční práce a jejich provedení, a kompletní postup povolovacích procesů," sdělila ČTK mluvčí TSK Barbora Lišková. Teprve poté se správa k případu vyjádří.

I hodinu v koloně

Uzavření dálnice D11 komplikovalo dopravu na východě Prahy. Na objížďkách se místy tvořily kolony, příměstské autobusy nabíraly podle informací Pražské integrované dopravy (PID) až hodinová zpoždění.

Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) (1.6.2021)
Autor: Blesk: Jakub Poláček

Fotogalerie
33 fotografií