„Knihovní kiosek bude otevřený sedm dní v týdnu v rozsahu otevírací doby Centra Černý Most. Provoz bude většinu doby samoobslužný, ale počítáme i s pár hodinami, kdy tam bude přítomný knihovník,“ uvedla Hanzlíková. Dodala, že nová pobočka bude po svém otevření druhou pobočkou městské knihovny na Černém Mostě. V této části Prahy se už nachází pobočka zvaná Černý Most, která sídlí v ulici Generála Janouška.

Nová pobočka bude v nákupním centru zaujímat plochu 29 metrů čtverečních a vznikne podle návrhu architektů ze studia monom. Registrovaní čtenáři a čtenářky Městské knihovny v Praze tam budou moci knihy sami půjčovat a vracet, samoobslužné bude rovněž například placení pokut za včasné nevrácení vypůjčených knižních titulů.

Do konce září by podle mluvčí knihovny měla být samoobslužná zařízení na vracení knih nainstalovaná do všech poboček pražské knihovny. Bez pomoci knihovníka je zatím možné knihy vracet na 15 pobočkách knihovny jako třeba v Sedmičce v Praze 7, v pobočce Dejvice v Praze 6 nebo na pracovišti ve Velké Chuchli. Návratové automaty tam knihovníci nechali nainstalovat většinou v dubnu, kdy se knihovny otevřely po nucené pauze způsobené vládními opatřeními souvisejícími s covidem-19, další přibyly v nedávných dnech. Samoobslužné vracení funguje rovněž v Ústřední knihovně na Mariánském náměstí v Praze 1. Tamní samostatná návratová linka je v provozu od léta 2020.

Nová pobočka na Petřinách

Knihovna chce rovněž stavět novou pobočku v pražských Petřinách. Součástí budovy, jejíž podobu navrhli architekti z ateliéru monom ve spolupráci s ateliérem Zavadil, má být komorní sál, venkovní posezení a kuchyňka. Stavba by měla podle dřívějších vyjádření mluvčí knihovny stát asi 170 milionů korun.

Oproti plánům ze začátku roku však výstavba podle Hanzlíkové zatím nezačala. „Stále čekáme na vydání stavebního povolení a řízení právě probíhá,“ uvedla k tomu nyní mluvčí. Plán na výstavbu knihovny vznikl zhruba před osmi lety. V roce 2016 vznikl projekt od zmíněných architektů, který získal předloni územní rozhodnutí. O stavební povolení zažádala knihovna v loňském roce.

Městská knihovna v Praze, kterou zřizuje hlavní město, má přes 40 poboček a provozuje tři pojízdné knihovny. Ke konci roku 2020 služby knihovny využívalo asi 153 000 registrovaných čtenářů. Ti si loni půjčili asi 3,5 milionu papírových knih a 4,1 milionu digitálních dokumentů. V knihovním fondu bylo 1,7 milionu knih, audiovizuálních záznamů a dalších. Jde o třetí největší knihovní fond v České republice po Národní knihovně a Moravské zemské knihovně v Brně.

Video
Video se připravuje ...

Uvnitř knihovny Černý Most to v zásadě vypadá jako v jednom velikém obývacím pokoji se spoustou knih. David Zima