Ondřej Kobza rozmísťuje Poeziomaty po celém Česku od roku 2015, v Praze se první tento přistroj objevil na náměstí Míru. Poeziomat na Malvazinkách je první umístěný na hřbitově.

Jeho tvar připomínající černou rouru je inspirovaný lodním zvukovodem, podle Ondřeje Kobzy si tak lze symbolicky představit, jak oby z něj vedlo vedení přímo k hrobům známých osobností. „Dohromady to vytváří kombinaci, která mě lákala vytvořit,“ řekl ke svému záměru.

Z reproduktoru se ozývají i hlasy přímo zde pohřbených umělců z archivních nahrávek, vytváří tak asociaci, že promlouvají přímo k lidem. „Vytváří dojem, jako byste zatočili klikou gramofonu a nějaká nebeská jehla se zaryla do nebeské desky,“ poznamenal Kobza při představení Poeziomatu na Malvazinském hřbitově.

Kromě hlasu Karla Gotta nebo Evy Pilarové tu lze zaslechnout i například archivní nahrávku Egona Bondyho, Mejly Hlavsy nebo Milana Machovce. Poeziomat nabízí i díla lidí, kteří tu nejsou pohřbení, ale jejich tvorba je nějak spojená s prostředím hřbitova. Herec Jiří Lábus pro tuto příležitost namluvil například báseň Jana Nerudy ze sbírky Hřbitovní kvítí nebo ukázku z díla tzv. prokletého básníka Charlese Baudelaira.

Video
Video se připravuje ...

Z nového Poeziomatu na Malvazinkách zní hlas Karla Gotta, Evy Pilarové nebo Egona Bondyho. CNC/Jan Zázvorka

Malvazinský hřbitov je plný hrobů významných lidí z české historie a podle Ondřeje Kobzy sem může přilákat i například studenty, kteří se o již zemřelých osobnostech učí ve škole. „Můžete navázat vztah s tím člověkem, který tu leží,“ myslí si.

Po pražských hřbitovech se již několik let konají tzv. literární procházky, které se podle Oldřišky Dvořákové ze Správy hřbitovu pokouší symbolicky otevřít jejich brány lidem. „Máme pocit, že jsou kamennou učebnicí nejen sochařství, architektury, ale především naší historie,“ řekla.

Aby se na velikány historie nezapomínalo, vznikly letáky, které mohou návštěvníky zavést právě k hrobům slavných osobností a také komentované procházky zaměřené na literáty nebo třeba osobnosti českého undergroundu. „Všichni víme, že zemřelí odchází nadvakrát. Poprvé, když odejdou fyzicky, podruhé, když o nich přestáváme mluvit,“ poznamenala.

Poeziomat stojí 200 tisíc korun a jeho výrobu a instalaci zaplatila radnice Prahy 5. „Budeme mít unikátní příležitost si toto místo užít i jinak, než že se půjdeme podívat na hroby,“ řekla při slavnostním odhalení starostka Prahy 5 Renáta Zajíčková (ODS).

Michal Bednář (ODS), předseda kulturní komise na Praze 5, při odhalení Poeziomatu poznamenal, že si tu během prázdnin děti, které strávily velkou část školního roku kvůli koronaviru na domácí výuce, připomenou ve venkovním prostředí autory, o kterých se učí ve škole. „Jsou to vzory, které v životě potřebujeme, a je dobré vědět, kdo tady leží a co vykonal,“ doplnil.

Video
Video se připravuje ...

Z Poeziomatu na Malvazinkách zní hlas Karla Gotta, Evy Pilarové nebo Egona Bondyho. Básně Jana Nerudy namluvil Jiří Lábus. CNC/Jan Zázvorka

Fotogalerie
7 fotografií