"Večerky a podobné provozovny jsou zejména v klasické turistické sezoně velkým problémem, protože si v nich zákazníci nakupují relativně levný alkohol, který pak konzumují na ulicích, a to se všemi negativy, jež k tomu patří, zejména pak s rušením nočního klidu, na něž si stálí obyvatelé oprávněně stěžují,“ uvedl radní Prahy 1 Jan Votoček (TOP 09).

Schválení vyhlášky

Dodal, že Praha 1 je připravená omezit prodej alkoholu v prostorách, které prodejnám sama pronajímá, ale pro plošnou regulaci je nutné schválit městskou vyhlášku. Tu by muselo nechat připravit vedení magistrátu, následně by ji schvalovalo městské zastupitelstvo.

Podobnou snahu již tehdejší vedení Prahy 1 mělo v roce 2016, tehdy po městu chtělo omezení prodeje po 22:00 na území pražské památkové rezervace. Nyní je pití alkoholu na veřejnosti v Praze řešeno s pomocí vyhlášky zahrnující výpis míst, kde je zakázáno. Zákaz platí na více než osmi stovkách míst v metropoli. Zástupci magistrátu již delší dobu mluví o novele vyhlášky, která byla naposledy upravená v roce 2013. Zatím se však neuskutečnila.

Na radnici první městské části se začátkem loňského roku vyměnilo vedení a Pavla Čižinského (Praha 1 Sobě) nahradil v čele městské části dosavadní první místostarosta Petr Hejma (STAN). Původní koalice Prahy 1 Sobě, Pirátů a Zelených navrhovala z důvodu velkého hluku zejména v Dlouhé ulici a jejím okolí po magistrátu omezení otevírací doby nočních podniků v centru, které se nakonec neuskutečnilo.

Pro turismus v Praze, který je závislý převážně na zahraničních návštěvnících, znamenala pandemie koronaviru drtivý propad. Do ubytovacích zařízení v Praze přijelo podle informací Českého statistického úřadu v letošním prvním čtvrtletí 82.109 lidí.V hotelech, penzionech a kempech ubylo hlavně zahraničních hostů, jejichž počet klesl o téměř 97 procent. Z Česka přijela do hlavního města necelá čtvrtina návštěvníků proti prvnímu čtvrtletí loňského roku.

Video
Video se připravuje ...

Nelegální party v Anenské ulici v Praze: Policie rozehnala asi 40 lidí Aktu.cz

Fotogalerie
19 fotografií