Jejím prvním klientem byl 18. května 1951 tak trochu symbolicky ruský námořní inženýr. I když o to patrně nestál, měl možnost vyzkoušet si světový unikát – právě zprovozněnou protialkoholní záchytnou stanici v Praze u Apolináře, v níž nešlo jen o svážení opilců, ale o nastartování jejich boje se závislostí na alkoholu léčbou. Právě v tom tkvěla její světová jedinečnost.

U Apolináře zkrátka nešlo o represi, jak na záchytkách do té doby bylo zvykem. Jaroslav Skála přišel s myšlenkou prevence. A během 70 let pomohl Apolinář porazit démona jménem alkohol statisícům lidí. Všichni pak na Skálu s vděkem vzpomínali. „Já vlastně psychiatr nejsem. Chci mít na hrobě psáno, že jsem byl zpívající alkoholog,“ říkával s úsměvem.

Kdo byli jeho nejčastější pacienti na začátku projektu? „Nejpočetněji zastoupenou profesí byli instalatéři a hned po nich citlivé duše, autoři veršů pro děti,“ uvedl Skála, též zakladatel klubu KLUS (Klub usilujících o střízlivost), který funguje od roku 1948 dosud.

Svérázný průkopník

Plzeňský rodák Skála se narodil 25. května 1916. Mezi lety 1946 až 1982 působil na psychiatrické klinice Lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Během života se kromě založení záchytky stihl stát otcem dvou dětí, oženit se, rozvést a také sepsat na 200 odborných publikací. Autorským pracím o léčbě závislostí je také od roku 2001 udílena Cena Jaroslava Skály. Svérázný průkopník oboru zemřel 26. listopadu 2007.

Alkoholu se nedotkl

U Apolináře už záchytku nenajdete, přestěhovala se do Městské polikliniky Praha na Bulovku. Na původním místě ale stále sídlí Klinika adiktologie pro léčbu závislostí, jíž řadu let vede primář Petr Popov. I on se učil u Jaroslava Skály, legendy v oboru. „Byl velmi tvrdý vůči pacientům i sobě,“ vzpomíná: „Když se pro něco rozhodl, příliš nemluvil, rovnou konal.“ Mimochodem, sám Skála se nedotkl alkoholu od otevření záchytky, přestal i kouřit.

Jako byl Skála vzorem celých generací psychoterapeutů, jeho nápad dal vzniknout desítkám zařízení u nás i v zahraničí. Třeba i prvnímu tzv. Detoxication Center v USA roku 1963. Dnes má každý kraj Česka nejméně jednu vlastní záchytku, pobyt v nich stojí od několika set až po 4500 korun. Jejich provoz financují samy kraje či města.

Smysl jeho zařízení shrnul další známý bojovník proti alkoholu, psychiatr Karel Nešpor (68): „Záchytka není represivní nástroj. Docent Skála ji vymyslel proto, aby chránil opilé lidi před špatným zacházením nebo dokonce smrtí v policejní cele.“

Víte, že...

...vůbec první záchytka byla podle historiků otevřena v ruském městě Tula v roce 1902?
...u Apolináře provedli rozsáhlý výzkum o zachycení řidičů pod vlivem, díky němuž u nás platí nulová tolerance alkoholu za volantem?

Fotogalerie
24 fotografií