Hladina Vltavy v minulém týdnu kvůli vydatnému dešti stoupla, v noci na sobotu začal v Malé Chuchli platit první povodňový stupeň, který trval do nedělního večera.  „Vzhledem k trvalým a vydatným srážkám došlo během noci na pátek přechodně na stanici Praha-Průhonice na Botiči i na 2. stupeň povodňové aktivity,“ řekla Blesku meteoroložka Dagmar Honsová. Hlavní město kvůli výstraze k povodňové bdělosti zahájilo preventivní opatření. Už v pátek odpoledne byly uzavřeny náplavky v Praze 1, 2 i 5 a také protipovodňová vrata na Čertovce.

Ty uzavřeli potápěči pražských profesionálních hasičů ve spolupráci s Povodím Vltavy. „Potápěči asistovali u uzavíraní protipovodňových vrat přímo ve vodě a kontrolovali jejich stav,“ uvedl mluvčí hasičů Martin Kavka. Vrata byla s výjimkou cvičení v roce 2019 podle informací magistrátu uzavřena poprvé od povodní v roce 2013.

Protože však v neděli začala hladina Vltavy klesat, rozhodla povodňová komise, že se náplavky mohou znovu otevřít - stalo se tak v pondělí ve 12:00. Otevřena byla i vrata na Čertovce. Průtok Vltavy je podle mluvčího pražského magistrátu Víta Hofmana od noci příznivý a v pondělí dopoledne v 10:00 hodin byl 403 metrů krychlových za sekundu, což je pod hranicí prvního stupně povodňové aktivity.

Přívozy jezdí

Do provozu se také v pondělí vrátila pětice přívozů, od 11:00 vypluly opět přívozy P2 z Podbaby do Podhoří a P3 od Lihovaru na Veslařský ostrov. O hodinu později se na svou trasu vrátily také P4 z Císařské louky plující na Kotevní a přívoz P5 z Císařské louky do Podskalí na Výtoň a ve 14:00 P1 ze Sedlce do lokality Zámky. Mimo provoz zůstávají přívozy P6 spojující Lahovičky a Modřany a P7 plující od Pražské tržnice přes Štvanici na Rohanský ostrov. Zatím se neotevřela plavba v části Vltavy u Holešovic, neboť Povodí Vltavy musí nejprve vytyčit plavební trasy pomocí bójek.

Magistrát i přes zlepšující se situaci nabádá k opatrnosti. „Vzhledem ke zvýšenému průtoku vody v řece je třeba, aby občané dbali zvýšené opatrnosti zejména u kraje břehu. Podle informací z Povodí Vltavy, pokud nenastanou mimořádně silné deště, situace by měla být nadále pod kontrolou v rámci regulace vltavské kaskády a k dalším protipovodňovým opatřením by se nemuselo přistupovat,“ uvedl radní Jan Chabr (TOP 09).

Pršet má podle Honsové v Praze i nadále. „Srážkové úhrny se ale zastaví do 10 mm, takže se bude povodňová situace uklidňovat. Nicméně občasný déšť nebo přeháňky očekáváme celý příští týden a při nasycenosti půdy vodou při vydatnějších srážkách může docházet k vzestupům hladin řek,“ dodala.

Sledujte radar Blesku!

Fotogalerie
77 fotografií