"Potraviny živočišného původu byly dvěma osobami vietnamské národnosti přepravovány za nevyhovující teploty a na první pohled vykazovaly znaky opětovného zamražení a rozmražení. K přepravovanému zboží navíc nebyly předloženy žádné doklady o jeho původu," popsal Majer. Veterináři potraviny znehodnotili barvou a nařídili přepravci neškodné odstranění potravin.

Další případy

Nejde letos o jediný případ, kdy veterináři při kontrole s celníky přišli na nevhodnou přepravu potravin. Letos v březnu odhalili v okrese Ústí nad Labem vozidlo, které převáželo 70 kilogramů potravin neznámého původu v nevhodných podmínkách. Šlo o mořské plody, ryby, plže, hlavonožce a chlazené masné výrobky. Provozovateli také hrozila pokuta až milion korun. Tento provozovatel však již předloni za stejnou činnost pokutu dostal, šlo tehdy o 20.000 Kč. Protože jde nyní o recidivu, bude pokuta nejspíš vyšší.

Loni v létě veterináři spolu s celníky objevili zhruba 100 kilogramů kazících se ryb a mořských plodů v dodávce v Českých Budějovicích. V autě nebyla vhodná teplota pro přepravu těchto potravin, zásilka zapáchala. Dodávku řídil cizinec.

Fotogalerie
3 fotografie