Účastníci protestu na Klárově, někteří s transparenty podporujícími rodinu jako základ státu, přenos sledují na mobilní obrazovce umístěné vedle velké nafukovací sochy dítěte. „Za touhy dospělých nesmí platit děti,“ stálo na plakátu pod projekční plochou. Také na dalších transparentech jsou hesla na podporu tradiční rodiny. Akci podpořila i Unie otců. Přítomní odměnili potleskem příspěvky stavící se na stranu odpůrců uzákonění sňatků homosexuálů.

„Stát nesmí být aktérem kulturní revoluce, kdy bude dětem vzato právo na mámu a tátu. Stát nesmí ukončit instituci manželství tak, jak ji známe. Stát nesmí dovolit obchodovat s dětmi a podporovat pronajímání děloh a nakupování pohlavních buněk z ekonomicky slabých zemí,“ uvedla Jana Jochová, předsedkyně Aliance pro rodinu.

Iniciativa Jsme fér od rána rozdávala poslancům mířícím na schůzi červené tulipány s prosbou, aby dokončili debatu o novele občanského zákoníku. Červenými tulipány chtěla iniciativa připomenout 20. výročí od schválení manželství pro všechny v Nizozemsku, které bylo první zemí s legálním stejnopohlavním manželstvím.

Manželství i pro homosexuály navrhlo novelou občanského zákoníku 46 poslanců ze šesti sněmovních klubů, konkrétně ANO, Pirátů, KSČM, ČSSD, TOP 09 a STAN. Pod návrh na ústavní ochranu tradičního manželství se podepsalo 37 poslanců z KDU-ČSL, ANO, ODS, ČSSD, TOP 09 a STAN.

Představitelé obou táborů se v dosavadních diskusích zaštiťovali potřebou hájit hodnoty. Zastánci manželství pro všechny zdůrazňovali svobodu a rovnost. Kritici se zase staví proti relativizaci hodnoty manželství a proti představě, že by mohlo být svazkem kohokoli.

Fotogalerie
26 fotografií