Dronová show nad řekou, která proběhla 6. dubna mezi Dětským, Střeleckým a Slovanským ostrovem, byla vskutku neobyčejnou podívanou - podobná událost se s takovým počtem strojů v Česku uskutečnila vůbec poprvé. 

Stovku dronů organizátoři před vzletem v pravidelných rozestupech shromáždili na hřišti u Vltavy. Předtím, než se zhruba kilové stroje vybavené LED diodami vznesly do vzduchu, se musela vyzkoušet jejich funkčnost. „Vždy se musí zkontrolovat nejen spojení v rámci pohybu stroje, ale otestovat i všechna světla a jejich synchronizace,“ popsal Blesku autor světelné show David Zaorálek z brněnského studia Spectrum Production, které se právě programováním světelných show, videomappingů a dalších multimediálních představení zabývá. 

Když zjistili, že je vše v nejlepším pořádku, mohlo dechberoucí představení začít - synchronizovné stroje se jako jeden obří bzučící roj vznesly do vzduchu a začaly „malovat“ nejrůznější obrazce symbolizující český stát. Postupně se tak objevila česká vlajka, dvouocasý lev, obrys České republiky nebo lipový list. „Nedílnou součástí show bylo i povzbuzení v této nelehké době, že to zvládneme a zvládneme to silnější,“ vysvětluje Zaorálek, proč se na obloze objevil také nápis #silnější.

Dronová show nad Vltavou, podívejte se:

Video
Video se připravuje ...

Dronová show nad Vltavou. Spectrum Production

Celé představení se kvůli bezpečnosti muselo odehrát nad místem, kde nejsou žádní lidé. „Show je naprogramovaná dopředu, řídí ji počítač, ale je tam z důvodu bezpečnosti také posádka, která vše řídí na místě. I během letu sledujeme veškeré parametry. Systém má několik úrovní ochranných prvků, aby nedošlo ke škodě a k pádu,“ vysvětlil Zaorálek.

Dlouhé přípravy

Celé podívané také předcházely měsíce příprav, podle Zaorálka to byla dohromady zhruba tisícovka hodin. „Ve zkratce jde o to, že musíte umět propojit čtyři veličiny, a to programování, kreativitu, systém letounů a v neposlední řadě musí akce splňovat veškeré právní normy, abyste dostaly patřičné oprávnění akci i let provádět,“ popsal Zaorálek. Dohromady bylo třeba zajistit desítky nejrůznějších povolení a certifikací, nejen od úřadu pro civilní letectví, ale například i od hlavního města, piloti, kteří stroje ovládají, musí mít licenci. Létat je také možné jen v případě příznivého počasí, organizátoři proto museli bedlivě sledovat předpovědi a naplánovat akci tak, aby nepršelo nebo nefoukal silný vítr.

Fotogalerie
24 fotografií