V pátek odpoledne nasdílel ředitel pražské zoo Miroslav Bobek  na svém facebookovém profilu sestřih z nově získaného historického filmu a prosí své sledující, jestli by nepomohli s identifikací osob zachycených na videu. „Se zvířaty si podle našich záznamů snad nějak poradíme, ale s lidmi bychom potřebovali pomoci. Bohužel ani naši pamětníci si až na jednu výjimku - Josefa Krále “staršího” se slonem Babym - nevědí rady,“ napsal Bobek.

Nepoznáte někoho?

Krátký film, který má v nesestříhané podobě asi 14 minut, zachycuje nejen neuvěřitelné kousky právě slona Babyho s Josefem Králem, ale také běžnou práci ostatních chovatelů. Zahlédneme tedy například krmení tygrů, koní nebo malého chlapce, kterého chovatel, zřejmě v rámci nějaké akce pro návštěvníky, posadil na hřbet želvě obrovské.

Nyní pražská zoo prosí své věrné fanoušky o sdílení videa, které by mohlo pomoci s identifikací neznámých bývalých zaměstnanců. „Z filmu jsem vystříhal pasáže se zaměstnanci zoo a obracím se na vás s prosbou: Nedokázali byste za pomoci rodinných archívů někoho identifikovat?“ ptá se ředitel. Zoo má sice i historické záznamy o svých zaměstnancích, v tomto případě ale nebudou zřejmě moc platné. „Nějaké záznamy máme, ale bez fotek a přesného zařazení,“ vysvětlil ředitel.

Podle Československé filmové databáza (ČSFD) by měl zmiňovaný krátkometrážní film s názvem Neděle v pražské zoo vzniknout v roce 1949. Server také zmiňuje, že režisérem byl Josef Čepelák, který spolupracoval mimo jiné například na Československém filmovém týdeníku.

Pražská zoo hledá své bývalé zaměstnance i návštěvníky, kteří si zahráli v dokumentu z roku 1949 Neděle v pražské zoo. Nepoznáte někoho?
Autor: Zoo Praha

V případě zájmu ředitel nabízí i zaslání nesestříhaného videa. „Protože Facebook video hodně redukuje, mohu ho vážným zájemcům případně nasdílet v plné kvalitě,“ slibuje ředitel.

Fotogalerie
58 fotografií